Boikott av bosettervarer kan bli forbudt i offentlige instanser

Britiske kommunestyrer, offentlige etater og studentparlamenter ved universiteter som mottar størsteparten av deres støtte fra staten kan bli nektet å vedta boikott av varer fra israelske bosettinger. Dette ble klart på søndag, skriver Independent.

Om kommunestyrer eller andre folkevalgte forsamlinger ønsker å boikotte av varer produsert i ulovlige bosettinger på Vestbredden må de nå utfordre loven. Britiske myndighetene har gjort det klart at de kommer til å offentliggjøre at en slik boikott av «uetiske selskaper» kommer til å bli forbudt.

Blir straffet
Etter planen kommer alle offentlig finansierte institusjoner til å miste sin frihet til å nekte å kjøpe varer eller tjenester fra selskaper som er involvert i våpenhandel, petroleumsutvinning, tobakksproduksjon, samt produkter fra israelske bosettinger på Vestbredden. Om noen fortsetter denne boikotten vil de møte «strenge straffer» varsler  Matthew Hancock fra regjeringskontoret.

Matthew Hancock, Cabinet Office Minister.

Matthew Hancock, Cabinet Office Minister.

Vedtaket kommer etter noe de mener er å «undergrave gode samfunnsrelasjoner, forgifte og polarisere debatten og bidra med antisemittisme».

Eksempler på vedtak som vil bli rammet av det nye forbudet er et vedtak gjort i byrådet i Leicester, der det i 2014 ble bestemt at de ikke ønsket å handle varer produsert i israelske bosettinger.

 

Les mer: BDS-tilhengere kan miste statlige kontrakter i New York
Møter reaksjoner
Forbudet møter store reaksjoner. En talsmann for leder av Labour, Jeremy Corbyn, har fordømt forslaget og kaller det et angrep på lokaldemokratiet. «Myndighetenes vedtak om å forby boikott eller investeringer i hva de opplever som uetiske selskaper er et angrep på lokaldemokratiet», uttaler personen.

Labour legger vekt på at folk har rett til å velge lokale representanter som tar avgjørelser uten innblanding fra sentrale myndigheter. «Dette inkluderer å trekke ut investeringer med grunnlag i etiske vurderinger basert på menneskerettighetene», sier uttalelsen. De legger også til at denne regjeringen ville ha gjort vedtak fattet mot apartheidregimet i Sør-Afrika ulovlig.

Amnesty International UK har også kritisert forslaget, og sier det kan være med å oppfordre til brudd på menneskerettighetene.

About Anna Lund Bjørnsen

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/palestin/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273