Israel må ta ansvaret for voldsutviklingen

Situasjonen i Palestina og Israel eskalerer og spenningsnivået er nå høyere enn på lenge. Det var sist sommer, før krigen i Gaza, at vi så en voldsspiral med lignende dimensjon. Leder i Fellesutvalget for Palestina, Anna Lund Bjørnsen, kom nylig hjem fra Palestina etter en uke i området og kan bekrefte at stemningen er anspent. – Vi var vitne til demonstrasjoner, provokasjoner og stor militær tilstedeværelse på Vestbredden og i Øst-Jerusalem.

Bilde tatt i Betlehem i forrige uke. Det var utbredte demonstrasjoner og sammenstøt mellom palestinere, det israelske militæret og jødiske bosettere.

Bilde tatt i Betlehem i forrige uke. Det var utbredte demonstrasjoner og sammenstøt mellom palestinere, det israelske militæret og jødiske bosettere.

Anna Lund Bjørnsen reagerer på Børge Brendes uttalelse om at begge parter må ta ansvar for at volden ikke eskalerer videre. Hun påpeker hvordan 48 år med ulovlig israelsk okkupasjon har ført til et stadig mer kvelende tak på den palestinske befolkningen. – Angrep på sivile israelere kan ikke forsvares, men det er viktig å forklare hva frustrasjonen og håpløsheten bunner i. Palestinerne på Vestbredden, i Øst-Jerusalem og på Gaza opplever stadig å få sine områder og rettigheter innskrenket.

For at situasjonen ikke skal eskalere ytterligere legger hun vekt på at Israel må gi mer i fredsforhandlingene. – Bosettingsutbyggingen må ikke bare fryses, men reverseres. Den folkerettsstridige muren må rives og blokaden av Gaza må oppheves. Først da kan man snakke om fred.

 

 

 

 

About Anna Lund Bjørnsen

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/palestin/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273