Palestinsk samling og brudd i fredsforhandlingene

PLO inngikk tidligere i uka en forsoningsavtale med Hamas, den eneste av de palestinske gruppene som står utenfor den palestinske frigjøringsorganisasjonen. Avtalen innebærer at det skal dannes en ny regjering i Palestina innen fem uker, bestående av teknokrater, og at det skal holdes nyvalg innen et halvt år.

Historisk har Hamas tatt avstand fra å for handle med Israel men har nå sagt at de er villige til å akseptere en tostatsløsning innenfor grensene fra 1967.

Forsoningsavtalen førte til at Israel trakk seg fra fredsforhandlingene, med henvisning til at de ikke kunne forhandle videre med palestinske myndigheter som omfavner en militant gruppe som har sverget på å ødelegge Israel.

Les mer:
– Abbas: Den nye regjeringen vil anerkjenne Israel (NTB)
Israel suspends peace talks with palestinians (Al Jazeera)
Palestinian reconciliation: Real unity or tactic? (Haaretz)

palestinsk forsoning

EU og FN ønsker palestinsk samling velkommen

FNs spesialkoordinator i fredsforhandlingene Robert Serry uttalte torsdag at han ønsket forsoningsavtalen velkommen, og legger vekt på at dette er den eneste måten å igjen samle Vestbredden og Gaza under et legitimt selvstyre. FN bekrefter at de støtter samlingen på bakgrunn av palestinernes forpliktelse til å fortsette fredsforhandlingene og ikke-voldelige protester.

Les mer: PLO condemns Israeli decision to end talks, UN envoy supports unity (Maan News)

EU ønsker også avtalen velkommen, og legger vekt på at forhandlingene må fortsette utover 29.april, uttaler Catherine Ashton.

Les mer: EU welcomes Palestinian unity deal but peace talks the priority (Global Post)

 

Regjering uten Hamas?

Kilder har også uttalt at Hamas ikke får noen representanter i den nye regjeringen. Dette uttaler palestinernes visestasminster  Mohammed Mustafa.

– Det blir en teknokratisk regjering, ingen Hamas- representanter. Den må bestå av profesjonelle og eksperter, og vil føre den politikken som president Mahmoud Abbas står for.

PLO og Hamas har forsøkt å samarbeide mange ganger før, uten å lykkes. Det som gjør det annerledes denne gangen, sier Mustafa, er at Hamas har blitt mer samarbeidsvillige.

Les mer: Avviser Hamas-regjering (NRK)

About Anna Lund Bjørnsen

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/palestin/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273