Kvekerhjelp på prosjektbesøk i Gaza

At Gaza oppleves som et stort fengsel er ikke noen nyhet. Men sjelden har jeg opplevd det så sterkt som denne gang. Vi skulle besøke Palestinian Early Childhood Education Programme (PECEP), de 13 førskolene som Kvekerhjelp har støttet økonomisk siden 1993. Erez, grenseovergangen fra Israel, ble stengt i tre dager, på grunn av uroligheter og nye raketter (seks palestinere ble drept). Vi kom oss inn en dag senere enn planlagt, så vårt besøk ble adskillig kortere enn tenkt.

Den unge sekretæren i PECEP har i to år vært forlovet med en palestiner bosatt i Tyskland. Hun vil naturligvis gjerne gifte seg, og har etter to års venting endelig fått Schengenvisum. Men nå er både Erez og Rafah stengt, det er helt usikkert om hun får anledning til å reise før visumet går ut i slutten av mai.

Styreleder i Kvekerhjelp, Kristin Eskeland, i samtale med rektor Amal Abdil Minaan i en av førskolene i Al Shate' flyktningleir.

Styreleder i Kvekerhjelp, Kristin Eskeland, i samtale med rektor Amal Abdil Minaan i en av førskolene i Al Shate’ flyktningleir.

Kvekerhjelps søsterorganisasjon AFSC (American Friends Service Committee) i nært samarbeid med sine palestinske partnere har i flere år planlagt et prosjekt “Together for Change” for palestinsk ungdom fra de tre regionene, fra Vestbredden, 48-området (Israel) og Gaza. Hensikten er å gi palestinsk ungdom anledning til å treffes, bli kjent med hverandre og komme fram til hva de vil prioritere i sitt arbeid som ungdomsledere. Det har vært holdt to samlinger, ungdommene fra Gaza har ikke sluppet ut, men har kun deltatt pr. video.

Etter et kort mellomspill i forbindelse med “den egyptiske våren” har grenseovergangen over Rafah vært åpen. I tillegg har, på godt og vondt, en rekke tuneller sørget for at livsviktige varer har kommet inn i Gaza. Men nå, siden midten av februar, er tunellene sprengt og stengt, hverken personer eller varer kommer inn eller ut av Gaza. Særlig er det dramatisk at de ikke får tak i sement, boligbygging og rehabilitering er derfor vanskeligere enn noensinne.

Fattigdommen og arbeidsløsheten vokser. For første gang må noen familier trekke sine barn ut av førskolene fordi foreldrene ikke makter å betale de få hundrelappene det koster per år. Kvekerhjelp strever for å tilby slike barn gratis adgang.

Al Aswad familien er - som de fleste i Al Shate' flyktningleir - i en veldig vanskelig økonomisk situasjon. Men barnas utdanning prioriteres, og de to eldste guttene startet sin utdanning i PECEPs førskole.

Al Aswad familien er – som de fleste i Al Shate’ flyktningleir – i en veldig vanskelig økonomisk situasjon. Men barnas utdanning prioriteres, og de to eldste guttene startet sin utdanning i PECEPs førskole.

Å besøke Gaza er alltid både veldig deprimerende og samtidig utfordrende. Det er utrolig at mennesker som lever under slikt stress og med så store problemer makter å ta imot oss med så mye varme og vennlighet. Vi har mye å lære av palestinere!

 

Kristin Eskeland

Styreleder i Kvekerhjelp

www.facebook.com/kvekerhjelp

 

About Anna Lund Bjørnsen

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/palestin/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273