Apartheid lever videre

Med Nelson Mandelas bortgang har verden mistet en personlighet. Men hans idealer og meninger lever videre. I spissen for en bredt folkelig bevegelse lykkes Mandela, ANC og andre i sin kamp for demokrati og likeverd. Det brutale apartheidregimet i Sør-Afrika måtte ta slutt.

Mandela var den første til å innse at ett folks frihet hang sammen med andre folks frihet. Derfor var det naturlig for ham å si at ” vår frihet er ufullstendig uten palestinernes frihet…” Med Mandela er en stor venn av Palestina gått bort.

Mandela traff Yassir Arafat få uker etter sin frigivelse i 1990. De var brødre i frigjøringskampen mot undertrykkere og kolonimakter. Det er ironisk at israelske støttespillere i amerikanske medier forsøkte å sverte Mandela da han besøkte USA kort etter, med nettopp å si at han hadde kalt Israel for en apartheidstat. Når folk i dag feilaktig – bevisst eller ubevisst – fortsetter å feilsitere Mandela, iler den samme Israel-lobbyen og roper om sitatfusk. Det sier noe om hvor stor Mandela er blitt i folks bevissthet og hvor ødeleggende begrepet apartheid fremdeles er.

Den israelske ambassaden i Oslo sendte fredag 6.12.13 ut en pressemelding der de blant andre skriver at “Mandela satte aldri likhetstegn mellom Israels politikk og apartheid”.

Selv om Mandela ikke brukte ordet apartheid på Israel, var det liten tvil om hans syn på Israels okkupasjon. Situasjonen i Sør Afrika under apartheid minner om situasjonen i Palestina. At venner og kolleger av Mandela, som Hanif Vally og biskop Tutu – ja, til og med president Carter – sammenligner Israel og apartheidpolitikken, gjør at Israel i dag står moralsk beskjemmet alene. Det er ikke lenger spørsmål om, men når, dette må ta slutt.
Den israelske journalisten Amira Hass skrev i Haaretz den 9.desember en kronikk “What does ‘Israeli Apartheid’ mean, anyway?”. Her skriver hun:

Det er to rettssystemer på Vestbredden, et sivilt for jøder og et militært for palestinere. Infrastruktur, veier, elektrisitet og vann, er delt i to. Den overlegne infrastrukturen i stadig utvikling er for jøder, mens tjenester for palestinerne forviterer. Det finnes Bantustanlignende områder hvor palestinerne har begrenset selvstyre. Palestinerne har vært begrenset av reiserestriksjoner siden 1991, samtidig som et slikt system ble avskaffet i Sør-Afrika.

Loven om tilbakevendingsrett gjelder jøder av enhver opprinnelse, men ikke palestinerne, selv de som ble født eller har foreldre som ble født i Israel som nå bor i eksil. Tilsvarende kan jøder flytte fritt fra sted til sted. Innbyggere i Tel Aviv kan enkelt flytte til Vestbredden, mens palestinere fra Bethlehem ikke kan flytte til de kystnære områdene i Israel.

 I dag ser alle som vil se at apartheid fremdeles lever. I Israel.

Mandela er død. Men palestinere vil fremdeles finne mye støtte i hans etter hvert kjente ord: «FN tok et klart standpunkt mot apartheid, og etter hvert ble det bygd en internasjonal konsensus som bidro til å avslutte dette urettferdige systemet. Men vi vet så alt for godt at vår frihet er ufullstendig uten palestinernes frihet.»

 

Annicken Lundgård, leder for Palestinakomiteen i Norge
Anna Lund Bjørnsen, leder for Fellesutvalget for Palestina

 

nelson-mandela-palestinians

About Anna Lund Bjørnsen

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/palestin/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273