Jerusalem

Jerusalem

JERUSALEM I
DRAMATISK ENDRING

Jerusalem er i dramatisk endring. I århundrer var byen den viktigste byen i Levanten. Her var sykehus, skoler, universiteter, administrative sentre og markeder. Jerusalem var et kulturelt, historisk, sosialt og politisk sentrum for muslimer, kristne og jøder i området.

I følge FNs delingsplan i 1947 skulle Jerusalem verken tilhøre Israel eller Palestina, men settes under internasjonal administrasjon. Likevel har Israel siden 1948 målrettet jobbet for å gjøre om Jerusalem til en udelt jødisk-israelsk hovedstad.

SEGREGERING

Palestinske innbyggere som ved et bestemt tidspunkt oppholdt seg i det nye israelske Stor-Jerusalem, fikk et såkalt Jerusalem ID-kort. Palestinere på Vestbredden fikk palestinske ID-kort. Etter Oslo-avtalen på midten av 90-tallet fikk dette stor betydning. Innbyggere med palestinsk ID-kort fikk innskrenket adgang til å besøke familie og venner, hellige steder, universiteter og sykehus i Øst-Jerusalem.

I dag har byggingen av muren avskåret Øst-Jerusalem fra mange av sine nærliggende forsteder, og ikke minst Vestbredden. Muren og grenseovergangene, bl.a. nær Betlehem og Ramallah forhindrer effektiv adgang til Jerusalem for palestinere fra Vestbredden, dersom det ikke foreligger tillatelse til for eksempel livsviktige sykehusbesøk, spesielle arbeidstillatelser eller lignende.

Områdefordeling
i Øst-Jerusalem

Også familier som har bodd på samme sted, i samme hus, i generasjoner risikerer nedrivning eller fordrivelse. De siste årene har nabolagene Sheikh Jarrah og Silwan opplevd en særdeles økning i slike tilfeller.

Siden 1967 har mer enn 2000 hjem blitt revet i Øst-Jerusalem, og den israelske menneskerettsorganisasjonen ICAHD estimerer at det finnes nær 20 000 rivningsordre som venter på å bli gjennomført.

Det finnes ikke noe system som sørger for at huseierne blir kompensert for tapet. Tvert imot må eierne ofte betale nedrivingen av sine egne hus (med mindre de river det selv), og følgelig går verdien av huset også tapt.

Bosetterbevegelsen, bystyret i Jerusalem og militæret arbeider tett sammen. I det muslimske kvartalet i Jerusalems gamleby kjøper bosettere opp eiendom, hovedsakelig via stråmenn — og gjerder, væpnede vakter og israelske flagg blir straks synlig. Israelske politikere ser også ut til å gjøre det de kan for å øke antallet jødiske israelere i byen forminske antallet palestinere.

Kilde: Fellesutvalget for Palestina (www.palestina.no), The West Bank, Settlements and the Separation Barrier (www.btselem.org). Foto: Eran Menashri (www.flickr.com), Fellesutvalget for Palestina. Tekst: Fellesutvalget for Palestina. Design: Steinar Borø & Vibeke Hauge.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/palestin/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273