Israelske bosetninger

ISRAELSKE
BOSETNINGER

Under seksdagerskrigen i 1967 okkuperte Israel de palestinske områdene Vestbredden, Gaza og Øst-Jerusalem. Dermed kontrollerte Israel hele det opprinnelige Palestina. Få måneder etter ble de første jødiske bosetningene på okkupert palestinsk jord påbegynt.
Bosetningene er ulovlige etter internasjonal lov, men likevel fortsetter utbyggingen. I 2011 var det i følge den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B’tselem i alt 124 bosetninger med 311.431 innbyggere på Vestbredden, og 12 bosetninger med 186.646 innbyggere i Øst-Jerusalem. Bosetningene er spredt utover hele Vestbredden, og noe som deler opp Palestina i små, ofte usammenhengende enklaver.

Bosetningene på Vestbredden

De fleste bosetningene starter som en utpost, bestående av containere og campingvogner på en bakketopp. Senere erklærer israelske myndigheter dem for lovlige og yter massiv støtte til konfiskering av jord fra de palestinske naboene og eierne, samt oppføring av boliger og infrastruktur.

Slik har mange av bosetningene etterhvert blitt til små og større byer med skoler, institusjoner, politistasjon og idrettsanlegg. De er grønne oaser i et landskap som blir mer og mer avsvidd, fordi israelerne beslaglegger det meste av vannet på Vestbredden.

Rundt hver bosetning er det en sikkerhetssone som stadig utvides, og som ikke må overskrides av palestinere. Det er

ofte livsfarlig å trosse dette forbudet, da bosetterne er bevæpnet med våpen og/eller har vaktstyrker som vokter bosettingene.

Bosetterne i Hebron

De rundt regnet 500 israelske bosetterne i Hebron sentrum er noen av de mest radikale høyreorienterte bosetterne. De lever under kraftig militær beskyttelse i en by med omkring 175.000 palestinere1. I tillegg bor det rundt 7 000 bosettere i Kiryat Arba-bosettingen i utkanten av byen.

I dag er det fire bosettinger sentralt i Hebron2. Voldelige aksjoner fra bosetterne i Hebron mot palestinske naboer er hyppige. En av de alvorligste kom i 1994 da en bosetter, Baruch Goldstein, tok seg inn i Haram Al-Ibrahimi-moskeen og drepte 29 bedende muslimer med et maskingevær.

Veinettet på Vestbredden

Fortsatt utbygging av bosetninger

Under alle såkalte fredsforhandlinger mellom israelere og palestinere har byggingen av bosetninger fortsatt, på tross av israelske løfter om å fryse utbyggingen. Gjennom den massive støtten til bosetterne har den israelske regjeringen det fulle ansvaret. Den konstante utbyggingen av bosetningene, samt bygging av muren og infrastruktur til bosetningene, er tydelige tegn på at den israelske regjering ikke har til hensikt å leve opp til fredsavtalene den har inngått.

Det krever en massiv internasjonal politisk innsats for å få Israel til å stoppe annekteringen av palestinske området. Dette har fremdeles ikke skjedd.

Hvis det skal kunne dannes en levedyktig palestinsk stat, må Israel presses til å trekke seg tilbake til grensene fra før seksdagerskrigen i 1967, og stoppe okkupasjonen av Vestbredden, Øst-Jerusalem og Gaza.

Kilde: Fellesutvalget for Palestina (www.palestina.no), The West Bank, Settlements and the Separation Barrier (www.btselem.org). Foto: Rikke Nicolaisen. Tekst: Fellesutvalget for Palestina. Design: Steinar Borø & Vibeke Hauge.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/palestin/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273