– Et skifte i norsk utenrikspolitikk

Bombene regner på nytt over Gaza og bare i natt har Gaza blitt angrepet over 130 ganger. Til nå meldes det om at 19 palestinere er drept og 235 såret i de israelske angrepene.

– Espen Barth-Eides uttalelser om at dette er Israels rett til å forsvare seg viser en mangel på innsikt i Israel-Palestina konflikten, sier Elisabet Palerud, leder i Fellesutvalget for Palestina. – Israel har først murt inne og sulteforet palestinerne på Gazastripen gjennom en langvarig blokade. Vi ser en befolkning på randen av overlevelse som allerede står ovenfor en humanitær krise siden den forrige bombingen av Gaza i 2008/09. Å bombe Gazastripen nå som et svar på Hamas motstandstaktikk er ikke å forsvare seg. Dette virker mer som et godt planlagt angrep fra israels side hvor jeg frykter mange uskyldige menneskeliv vil gå tapt, sier Palerud.

Uskyldige liv går tapt
Sivilbefolkningen er og blir de store taperne i den store militære opptrappingen. Det meldes om at 19 palestinere er drept og 235 såret i de israelske angrepene. I går mistet også tre israelere livet i et rakettangrep fra Islamsk Jihad på Gazastripen, og minst seks sivile palestinere har blitt drept i israelske bombeangrep de siste dagene. Blant dem var fire barn og en gravid kvinne med tvillinger, ifølge BBC. Elisabet Palerud i FuP understreker at Hamas sine rakettutsendinger mot sivile israelske mål er noe FuP på ingen måte støtter, og håper volden fra begge sider stanser så tidlig som mulig for å unngå en ytterligere eskalering i området.
– Israels ansvar
Det viktig å se på styrkeforholdet mellom partene i denne konflikten, sier Palerud. Ansvaret i denne konflikten ligger hos Israel som okkupant av Vestbredden og den som blokerer Gazastripen. Israel er både er militært overlegne og har stått for en politikk som har ført til at Gaza er blitt det barnefengselet det er idag. Befolkningen har ingen bomberom å beskytte seg i, ei heller mulighet til å flykte til sikrere områder. Tettheten i bebyggelse og befolkning bidrar også til at sivile er mer utsatt for bombene. Utfallet fra Gaza-krigen i 2008-2009 var massedrap på sivile, blant dem 300 barn og 100 kvinner, skyting mot helsepersonell, bruk av ulovlig ammunisjon mot sivilbefolkning, inklusive granater med hvitt fosfor, hindring av evakuering av skadde, bombing av skoler, sykehus, forsyningskonvoier og en FN-bygninger. – Vi har ingen garanti for at dette ikke vil skje igjen, sier Palerud.
Et skifte i regjeringens politikk

– Barth Eides uttalelser den siste tiden om at Israel har rett til å forsvare seg mot Hamas motstandstaktikk kan sees på som et skifte i norsk utenrikspolitikk, mener Elisabet Palerud. Norge og de rødgrønne har alltid vært tydelige på å plassere ansvaret hos okkupanten, noe vi ser en endring i nå. Dette er bekymringsverdig, mener Palerud som håper Norge blir tydeligere  på å fordømme krigen som stadig trappes opp av eskalerende bombeangrep fra Israelsk side, samt legger et press på Israel for å få slutt på opptrappingen i bombingen.

About Anna Lund Bjørnsen

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/palestin/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273