Israelsk soldat på rep-øvelse sultestreiker i solidaritet med palestinske fanger

En tidligere israelsk soldat som har nektet å stille til rep-tjeneste i den israelske hæren (IDF) i protest mot Israels okkupasjon av De palestinske områdene, innleder nå sultestreik i sitt fangenskap – i solidaritet med palestinske fanger i administrativ forvaring. Dette skriver Haaretz-journalist, Amira Hass.

Palestinere marsjerer i støtte for sultestreikende fanger. Foto: Activestills.org

31 år gamle Yaniv Mazor fra Jerusalem ble forrige uke dømt til 20 dager i fengsel fordi han nektet å tjenestegjøre under en rep-øvelse for IDF. Han ble sendt til et av IDFs fengsler mandag, og annonserte sultestreik den påfølgende dagen.

Refusenik: Yaniv Mazor, tidligere soldat i IDF nekter å tjenestegjøre på rep., og har innledet sultestreik i solidaritet med palestinske fanger i administrativ forvaring. Foto: Daniel Molchanski

«Jeg er forferdet over de siste månedenes sultestreik blant palestinske fanger i protest mot administrativ forvaring», skal Mazor ha sagt i en telefonsamtale med sin advokat fredag.

«Jeg bestemte meg for å innlede en sultestreik i solidaritet [med palestinerne], for å rette oppmerksomhet mot problematikken rundt administrativ forvaring, og ikke av hensyn til min egen løslatelse», la han til.

Plassert i isolat
Venner av Mazor fra organisasjonen Ta’ayush forteller at han ble flyttet til isolat da han nektet å ikle seg uniform og å tiltale fengselsoffiserer på formelt militært vis.

Militærnekteren, som tidligere har vært på rep-øvelse for IDF syv ganger, fortalte en journalist at han etterhvert ble svært kritisk til Israels okkupasjon av De palestinske områdene:

«Jeg kom til militæret som et typisk produkt av systemet; en flink gutt som tjenestegjør i palestinke områder og gjør som han blir bedt om. Uten å tenke. For det meste uten å tenke,» sa Mazor.

IDF har informert Mazor om at han vil bli inkalt til rep-øvelser også i fremtiden.

About Olav Ørum

Olav Ørum har studert språk og lingvistikk ved Universitetet i Oslo, med hovedvekt på arabisk og hebraisk. Han har hatt studieopphold i Damaskus, Kairo og Jerusalem, og jobbet for Kirkens Nødhjelps ledsagerprogram i Israel og Palestina. Fra og med høsten 2012 skriver Olav masteroppgave i semittisk språkvitenskap med arabisk og hebraisk ved UiO.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/palestin/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273