Abbas og Netanyahu har gjenopptatt kontakten

 

Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: msnbc

Den nasjonale enhetsregjeringen i Israel har skapt en ny mulighet for å komme videre i fredsprosessen, skriver den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu i et brev til den palestinske presidenten Mahmoud Abbas sendt med spesialutsendingen Isaac Molho i et beøk i Ramallah denne helgen. Dette melder den israelske avisen Haaretz.

Netanyahu la til at han nå ønsker å gjenoppta forhandlingene så fort som mulig. Siden han ble statsminister har han fortalt USAs president Barack Obama og utenriksminister Hillary Clinton at han ikke kunne gå videre i forhandlingene med palestinerne på grunn av koalisjonsregjeringen han har ledet de siste årene. Det har i det siste vært knyttet spenning til hvordan Netanyahu vil gripe an forhandlinger og den diplomatiske prosessen med palestinerne nå som Kadima har blitt en del av koalisjonen.

I kjølvannet av møtet mellom Abbas og Molho, sendte Netanyahu og Abbas ut en felles uttalelse der de sier at Israel og de palestinske selvstyremyndighetene er forpliktet til å oppnå fred, og at partene håper en brevveksling mellom Netanyahu og Abbas vil bidra til en slik løsning. Molhos møte med Abbas var også et svar på et møte for tre uker siden mellom den palestinske sjefsforhandleren Saeb Erekat og statsminister Netanyahu hvor det ble overlevert et brev fra Abbas.

En kilde forteller i følge Haaretz at brevet fra Netanyahu til Abbas inneholder den første offisiell lovnad av Netanyahu i et offisielt statsdokument, om å etablere en demilitarisert palestinsk stat som er i tråd med prinsippet om en tostats-løsning.

Netanyahu har tidligere uttalt støtte til en slik løsning i en tale i 2009, samt da han snakket til den amerikanske kongressen i mai 2011, men han har inntil nå aldri brakt saken til en kabinettavstemming eller skrevet det ned på et offisiselt dokument.

Palestinernes president Mahmoud Abbas. Foto: Top News Law

Abbas holdt møte med PLO og Fatah på søndag i forbindelse med Netanyahus brev. Etter møtet slapp PLO en uttalelse hvor de sa at Netanyahus brev ikke inneholdt noen klare svar til sentrale tema, først og fremst når det gjelder en stopp i utbygging av bosettingene og Øst-Jerusalem, samt en anerkjennelse av 1967-grensene og løslatelsen av palestinske fanger. I brevet kom heller ikke Netanyahu med noen konkrete forslag eller ideer. Tross skuffelsen har ikke palestinerne avvist brevet. Det palestinske lederskapet vil komme tilbake til hva de vil gjøre videre etter å ha konferert med de arabiske landene og andre allierte. USA på sin side legger press på Abbas for å få ham til å bruke brevene til å gå inn i direktesamtaler igjen med Israel.

 

 

About Elisabet Palerud

Elisabet Palerud har en master i sosialantropologi fra Universitetet i Bergen hvor hun skrev sin avhandling om identitet- og rollehåndtering blant kristne palestinske kvinner i lys av politisk konflikt. Hun har også jobbet på Vestbredden for ledsagerprogrammet til Kirkens Nødhjelp. I august 2010 tok hun over ledervervet i Fellesutvalget for Palestina.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/palestin/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273