Sultestreiken trenger støtte utenfra

”De tomme magers kamp” er navnet på sultestreiken som offisielt begynte 17. april i år – dagen som hvert år markerer de palestinske fangenes dag. I følge Addameer er i skrivende stund rundt 2000 fanger i sultestreik, og stadig flere slutter opp om det som kan synes å være den eneste måten palestinske fanger kan rette søkelys på sine manglende rettigheter i israelske fengsler. For flere har sultestreiken nå vart i nærmere 70 dager, og helsetilstanden deres er på et kritisk nivå.

Omfattende sultestreik

Siden i fjor høst har palestinske fanger fra alle politiske fraksjoner satt i gang sultestreiker for å protestere mot administrativ forvaring og manglende rettigheter i israelske fengsler. 1200 fanger har de siste ukene sluttet opp om den offisielle streiken, inspirert av Khader Adnan og Hana Shalabi som sultestreiket i henholdsvis 66 og 43 dager før avtale om løslatelse ble inngått. Den omfattende aksjonen sammenlignes av noen med elementer ved den første intifadaen, som i stor grad var inspirert av ikke-vold og samhold i det palestinske samfunnet. Den pågående sultestreiken har også appellert til deler av den øvrige palestinske befolkingen, som i flere måneder har demonstrert utenfor fengsler og oppfordret verdenssamfunnet om å støtte fangenes kamp om elementære rettigheter.

Demonstrasjon på "Fangenes dag" 17. april Foto: Activestills

Administrativ forvaring

I følge Addameer er det omkring 4610 palestinske politiske fanger i israelsk fangenskap. Av disse er minst 322 under såkalt administrativ forvaring, som innebærer at det israelske militæret kan holde fanger på ubestemt tid uten påtale, basert på såkalt ”hemmelig informasjon”. Mange palestinere har sittet i fengsel under administrativ forvaring i måneder og år uten tilgang på advokat eller engang å få oppgitt årsaken til frihetsberøvelsen. Praksisen bryter med menneskerettighetene, og er blitt skarpt kritisert av lokale og internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner. I tillegg til å kreve slutt på administrativ forvaring og bruken av isolasjon, ønsker de sultestreikende å rette søkelys på manglende rettigheter når det gjelder besøk av familie. Reglene for besøk er strenge, og i mange tilfeller har ikke familiemedlemmer sett hverandre på mange år. Mer enn noen gjelder dette palestinere i Gaza, som ytterst sjelden får innreisetillatelse til Israel, der de fleste politiske fangene sitter fengslet.

Solidaritet

De fleste palestinere har ett eller flere familiemedlemmer som er eller har vært fengslet av israelske myndigheter. Derfor har sultestreiken i fengslene ført til stor støtte også utenfor fengslene, og de siste månedene har det vært arrangert flere demonstrasjoner utenfor israelske fengsler. Tidligere denne måneden samlet to hundre demonstranter seg utenfor Ofer militære fengsel ved Ramallah, og en gruppe forsøkte til og med å ta seg inn i selve fengselet ved å kutte det omkringliggende gjerdet. Demonstrantene ble angrepet med tåregass, pepperspray og store mengder gummidekte stålkuler, og måtte til slutt trekke seg tilbake. Det var likevel en vellykket aksjon i form av kreativitet og inspirasjon for videre demonstrasjoner. Israelske aktivister har også protestert utenfor fengsler i Israel, og følgelig blitt utsatt for voldelige arrestasjoner. På tross av spredte demonstrasjoner er det likevel lite som tyder på en omfattende protestbevegelse på utsiden av fengslene.

Palestinere kutter gjerdet utenfor Ofer militære fengsel 2. mai Foto: PSCC

Må følges opp

Internasjonal media er generelt tilbakeholden med å rette søkelys på Israels brudd på menneskerettighetene, og palestinske politiske fanger får normalt ingen oppmerksomhet. Nå er det likevel nyhetsverdig når israelske myndigheter overfører flere palestinske fanger til sykehus fordi de er i ferd med å dø av underernæring. I skrivende stund er ti palestinske fanger innlagt på sykehus fordi livene deres står i fare, og israelske myndigheter gjør hva de kan for å unngå mer oppmerksomhet rundt situasjonen. Addameer rapporterer om at fangene blir utsatt for sterkt press for å avslutte sultestreiken, og flere er blitt satt i isolat i fengslene. De som nå er på sykehus blir nektet av fengselsautoritetene å konsultere uavhengige leger eller å snakke med advokat. Det er ingen overraskelse at Israel forsøker å begrense oppmerksomheten og omfanget av sultestreiken, og at myndighetene umiddelbart svarer med mer undertrykkelse og enda dårligere kår. De sultestreikende setter livene sine på spill, og er helt avhengig av at det øvrige palestinske og internasjonale samfunnet tar ansvar for å utøve ytterligere press på israelske myndigheter. Den tidligere sultestreikende Khader Adnan oppfordrer alle til å vise solidaritet med fangene ved å signere denne oppfordringen til den israelske forsvarsministeren om å innfri de palestinske fangenes krav om rettigheter.

 

 

About Evie Soli

Evie Soli har vært engasjert i Palestina-saken i en årrekke, og i tillegg til arbeid for boikott i Norge og Europa har hun bodd i Palestina i to år. Der har hun vært involvert i palestinsk-ledede sivile aksjoner mot okkupasjonen, og studert arabisk og politikk ved Birzeit universitetet. Soli har studert sosialantropologi ved NTNU, og er nå masterstudent ved Center for Middle Eastern Studies, Universitetet i Lund.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/palestin/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273