Eksekutivkomite-medlem på besøk i Oslo: – Ingen fremtid i PLO dersom splittelsen mellom Fatah og Hamas fortsetter

«Vi har ingen fremtid hverken som nasjonal bevegelse eller fremvoksende demokrati dersom vi ikke ordner opp i den politiske tvisten mellom de palestinske partiene», sa As’ad Abdul Rahman under en gjesteforelesning på Blindern i dag. Samtidig sier den Fatah-vennlige teknokraten at han håper nåværende Hamas-leder Khaled Meshaal blir gjenvalgt i partiet.

(f.v.) Professor As’ad Abdul Rahman og forsker Dag Henrik Tuastad på SV-fakultetet tirsdag. Foto: FuP

(f.v.) Professor As’ad Abdul Rahman og forsker Dag Henrik Tuastad på SV-fakultetet tirsdag. Foto: FuP

Abdul Rahman er uavhengig medlem av PLOs eksekutivkomite og har lenge vært engasjert i forsoningsarbeidet mellom de ulike palestinske partiene (som ble innledet da blant annet Fatah og Hamas underskrev en samarbeidsavtale i Kairo i mai 2011). Mandag var han gjesteforeleser på det samfunnsvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Oslo. Foredraget hadde titelen «PLO and the Arab Spring: Will PLO be democratically reformed?»

Han innledet med å snakke om hvordan Den arabiske våren blir oppfattet av omverdenen og arabere selv, og refererte til fire ulike «current of thoughts»:

  1. Et pro-vestlig, antikommunistisk opprør som fremmer demokratiske prinsipper og idealer, men som samtidig tar avstand fra vestlig politikk ved å kritisere dispotiske regimer i Midtøsten som tidligere har fått støtte fra nettopp Vesten – i enkeltes øyne, en skapt amerikansk neokonservativ konspirasjon for å destabilisere regionen.
  2. Ungdommens «breaking the walls of fear», som fremstår som et rent idealistisk opprør forsterket av sosiale medier uten noen spesifikk politisk agenda.
  3. Dråpen som fikk begeret til å renne over – hverken basert på konspirasjoner eller genuinitet: «Driven by the river, anything is better than the swamp», et opprør som måtte komme.

– Liberation movements. Are they democratic?
Abdul Rahman sammenlignet PLO med andre marxist-leninistiske frihetsbevegelser, men fremholdt at PLO fungerte betraktelig mer demokratisk enn disse, særlig under Yasser Arafat. «Én ting må vi gi Abu Amar: Han var det politiske sementet som bragte palestinere sammen», sa i forbindelse med den avdøde PLO-lederens jernhånd og monopol i palestinsk politikk og organisasjonsliv. «Man så ikke den samme voldelige konfrontasjonen mellom palestinere den gang som man har sett de siste årene,» la han til.

Les mer: Bloggen til Abdul Rahman

Håper Meshaal blir gjenvalgt i Hamas
Når det gjelder Hamas’ politiske program, gjorde Abdul Rahman det klart at det fortsatt er uenigheter mellom partene, særlig når det gjelder anerkjennelsen av Israel. Likevel håper han at lederen Khaled Meshaal blir gjenvalgt i Gaza fordi kjemien mellom Meshaal og president Mahmoud Abbas har vist seg å være god, og samarbeidsviljen for å få Hamas og Fatah i politiske samtaler fortsatt stor. «Vi har sammen funnet noe begge parter kan godta: En palestinsk stat på Vestbredden og Gaza-stripen, Øst-Jerusalem som palestinernes hovedstad og gjennomføring av demokratiske valg. Dersom Meshaal blir skjøvet ut, er jeg redd vi får problemer med islamister og et fremvoksende teokrati der Hamas regjerer», sa han.

Løfter vs virkelighet
Latteren satt løst i salen på spørsmål om de reelle mulighetene for at valget i mai 2012 fortsatt skal bli avholdt. Valget har blitt utsatt opptil flere ganger – og Det palestinske selvstyret har regjert på overtid i seks år. «Jeg er enig i at dette er problematisk. Hva er galt med en koalisjon? 45% av stemmene til Hamas og 35% til Fatah, eller vica verca vil være et godt resultat for begge parter,» sa han ivrig etter å forsvare sitt uavhengige verv i PLO, og la til: «To be so disposed and yet so united was an acheivement».

Abdul Rahmans besøk i Oslo fortsetter, og i morgen (onsdag) gjester han NUPI for å snakke mer om temaet.

About Olav Ørum

Olav Ørum har studert språk og lingvistikk ved Universitetet i Oslo, med hovedvekt på arabisk og hebraisk. Han har hatt studieopphold i Damaskus, Kairo og Jerusalem, og jobbet for Kirkens Nødhjelps ledsagerprogram i Israel og Palestina. Fra og med høsten 2012 skriver Olav masteroppgave i semittisk språkvitenskap med arabisk og hebraisk ved UiO.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/palestin/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273