Fortsatt kritisk i Øst-Jerusalem

Et palestinsk hus blir ødelagt av israelske bulldozere 18.november 2008. Hundrevis av hus har blitt ødelagt siden, bare i Jerusalem. Foto: Jennifer Lisa
Den israelske fredsorganisasjonen «Israeli Committe Against House Demolitions» (ICAHD) kunne 18.april melde om at Khaled an-Natshe, innbygger i bydelen Beit Hanina i det okkuperte Øst-Jerusalem, opplevde å bli kastet ut av sitt hjem sammen med 13 andre familiemedlemmer.  Tidlig på morgenen ble familien møtt av israelske bosettere, godt beskyttet av politifolk, som tvang familien til å overgi nøkkelen til huset. Organisasjonens hjemmeside kan meddele at en jødisk bosetterorganisasjon har planer om å opprette 60 nye boenheter i området. EU har rettet sterkt kritikk mot Natshe-familiens utkastelse.

Medstifter og leder i ICAHD, Jeff Halper, skriver i en artikkel om hvordan judaiseringen av Øst-Jerusalem foregår. Bosetterorganisasjonen Israel Land Fund (ILF) er spesielt aktive med å fordrive palestinere fra Øst-Jeruslam til fordel for bosettere. Via en annonse på deres hjemmeside søkes det nå etter en «idealistisk» investor som kan påta seg byggeprosjekter i Beit Hanina. ILFs leder, Arieh King, fungerer som frontfigur for Irving Moskowitz, en amerikansk jøde som finansierer jødiske byggeprosjekter i Øst-Jerusalem via blant annet kasinovirksomhet i Los Angeles.

The Coalition for Justice in Hawaiian Gardens and Jerusalem om Moskowitz: Gambling on Extremism

På Moskowitz’ kontroversielle rulleblad er konstruksjonen av israelske boenheter på ruinene av det historiske Sheperd Hotel i Sheikh Jarrah i Øst-Jerusalem. Endelig godkjenning til dette prosjektet ble gitt 23.mars 2010, timer før Netanyahu skulle møte Obama i Washington D.C.

I en annen bydel i Øst-Jerusalem, Silwan, har myndighetene godkjent en plan om å bygge en arkeologisk park. En del av denne planen inkluderer å demolisere 22 palestinske hus som stod i veien for byggeprosjektet.

Øst-Jerusalem er betegnelsen på den arabiske delen av Jerusalem som er en del av Vestbredden og er i internasjonal lov definert som okkupert område. Israelske bosetninger øker i omfang i dette området, noe som ha vekket sterke reaksjoner internasjonalt. Blant annet gikk EUs utenrikssjef Catherin Ashton hardt ut mot Israels planer om å bygge 1100 nye boenheter inne i den palestinske landsbyen Silwan. I en uttalelse i september i fjor mente hun det er feil å flytte folk inn i et område som de sannsynligvis vil måtte flytte ut fra etter at en fremforhandlet avtale om en to-statsløsning ligger på bordet. Hun sa også at konstruksjonen av nye bosetninger i Øst-Jerusalem undergraver tilliten mellom partene og vanskeliggjør fredsforhandlinger.

Videoen under er en illustrerer de sterke kontrastene mellom jødisk og palestinsk tilværelse i Øst-Jerusalem. Her ser dere først den israelske bosetningen Ma’ale Adumim og den palestinske landsbyen Anata. Selv om områdene grenser til hverandre, er det store forskjeller på oppfølging og finansiell støtte de to stedene får fra byadministrasjonen i Jerusalem.

http://www.youtube.com/watch?v=J_wVE4DNQ9E

Video: Waqas Sarwar

About Waqas Sarwar

Waqas Sarwar studerer freds- og konfliktstudier ved Bjørknes Høyskole og har gjennom studiene hatt et opphold i Israel og Vestbredden for å observere de ulike aspektene ved konflikten.

Kommentarer

  1. En veldig fin artikel som viser hva som virkelig skjer der nede. Ser frem til flere «eye-openers» som trengs i en tid der folk prøver å vri på fakta.

Legg igjen en kommentar

*