Palestinian Prisoner’s Day: 1200 palestinske fanger går ut i sultestreik tirsdag

Rundt 1200 palestinske fanger i israelske fengsler går ut i sultestreik av ukjent varighet tirsdag. Dette melder den israelske avisen Haaretz i dag. Ytterligere 2 300 fanger sier at de ikke vil spise på en dag i en markering av Palestinian Prisoner’s Day, en aksjonsdag for de palestinske fangene, som palestinerne markerer i dag i solidaritet med palestinere i israelske fengsler. 

De sultestreikende fangene protesterer mot hva de kaller ydmykende tiltak i isarelske fengsler, noe som inkluderer full kroppsvisitering av familiemedlemmer som kommer på besøk og nattlige ransakelser av fangecellene.

Fangene protesterer også mot den såkalte «administartive detention» praktisert av israelske myndigheter ovenfor palestinere, som innebærer at staten Israel kan tillate fengsling av mistenkte palestinere uten en rettsak og som kan forlenges med seks måneder av gangen hver sjette måned.

Palestineren Khader Adnan, som i februar avsluttet en 67 dager lang sultestreik i februar, er klar for å bli løslatt fra israelsk fengsel tirsdag etter å ha inngått en avtale med staten om å løslate ham innen en fore måneds fengselsperiode.

I følge en rapport fra organisasjonen Addameer satt det per 1. april 2012 4 610 politiske palestinske fanger i israelske fengsler. 322 ble holdt i såkalt «administrative detention». 203 fanger er barn.

 

Mer info:
Haaretz: http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/some-1-200-palestinian-prisoners-go-on-open-ended-hunger-strike-1.424811

Al Jazeera International: http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2012/04/201241781739637933.html

Nettavisen: http://www.nettavisen.no/nyheter/article3377940.ece

Addameer: http://addameer.org/

 

Foto: Elisabet Palerud

 

About Elisabet Palerud

Elisabet Palerud har en master i sosialantropologi fra Universitetet i Bergen hvor hun skrev sin avhandling om identitet- og rollehåndtering blant kristne palestinske kvinner i lys av politisk konflikt. Hun har også jobbet på Vestbredden for ledsagerprogrammet til Kirkens Nødhjelp. I august 2010 tok hun over ledervervet i Fellesutvalget for Palestina.

Legg igjen en kommentar

*