Etterlyser en mer balansert Israel-debatt etter 22. juli

Samfunnsdebattant og informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) Espen Ottosen sier i dag til NRK at han håper terroren 22. juli i fjor skaper økt forståelse for terrorfrykten i Israel på venstresiden i norsk politikk. AUF-leder Eskil Pedersen er svært kritisk til utspillet, og advarer mot å tillate terror som en fremtidig toneangivende faktor i norsk politikk og organisasjonsliv.

Håper på større forståelse for israelsk terrorfrykt etter tragedien på Utøya i fjor sommer: Espen Ottosen. Foto: NLM

Håper på større forståelse for israelsk terrorfrykt etter tragedien på Utøya i fjor sommer: Espen Ottosen. Foto: NLM

Ottosen mener at venstresiden i norsk politikk er ubalansert i sitt syn på konflikten. Det samme gjelder norsk media. «Min vurdering er at det er ubalanse i norsk offentlighet når det gjelder konflikten i Midtøsten. Det er veldig stort fokus på de palestinske lidelsene. Det har jeg ikke noe imot, men jeg ønsker å bidra til forståelse for Israel», sier Ottosen til TV-kanalen.

– Bagatellisering av terror mot jøder

«Jeg mener at særlig norsk venstreside har oversett og bagatellisert all den terroren som har rammet jødene. Jeg håper Utøya kan skape økt forståelse for at israelere frykter terror», sier Ottosen, som håper på en mye mer balansert Israel-debatt.

Ønsker ikke å endre standpunkt på bakgrunn av terror

Eskild Pedersen, leder i AUF, beskriver sammenligningene til Ottosen som usmakelige, og er ikke enig i at AUF bidrar til en ubalansert Midtøsten-debatt.

«AUF har alltid vært motstander av terror. Ett av målene med terror er å få folk til å la være å mene eller gjøre de tingene de gjorde før. Det er å få land og organisasjoner til å endre politikk. Det bør ikke skje, og derfor ønsker ikke jeg at AUF skal endre standpunktene sine på bakgrunn av det vi opplevde i sommer» sier Pedersen, som selv er en av de overlevende fra Utøya.

«Vi skal stå opp for palestinernes rett til en egen stat, og vi skal stå opp for det flerkulturelle Norge», avslutter AUF-lederen.

About Olav Ørum

Olav Ørum har studert språk og lingvistikk ved Universitetet i Oslo, med hovedvekt på arabisk og hebraisk. Han har hatt studieopphold i Damaskus, Kairo og Jerusalem, og jobbet for Kirkens Nødhjelps ledsagerprogram i Israel og Palestina. Fra og med høsten 2012 skriver Olav masteroppgave i semittisk språkvitenskap med arabisk og hebraisk ved UiO.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/palestin/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273