Eksport fra Gaza

Før blokaden av Gaza, eksporterte Gaza i gjennomsnitt 490 lastebillass med varer per uke. Nå eksporteres kun 6-7 lass i uka. I følge FNs kontor for humanitære saker, gikk før blokaden 80% av Gazas eksportvarer til Israel og Vestbredden. Siden blokaden startet er slik eksport fullstendig nektet av Israel.

KJETIL ØSTNOR, GAZA

Mens det er mye fokus på blokadens konsekvenser med hensyn til import til Gazastripen, har blokaden av eksport ikke fått det samme fokus. Men en stopp i eksport av varer fra Gaza har rammet Gazas økonomi hardt. Spesielt har det gått utover landbrukssektoren.

Eksportforbud til Israel og Vestbredden

Israel tillater kun noen få lastebiler med eksportvarer ut av Gaza per uke, og da kun for det internasjonale markedet. De siste ukene har det gått 6-7 lastebiler i uka med eksport av jordbær og blomster til Europa, men all eksport til Vestbredden og Israel blir nektet. Dette er en del av blokaden av Gazastripen og kollektiv avstraffelse av sivilbefolkningen i Gaza, noe som er ulovlig i henhold til internasjonal humanitær rett. I følge UNRWA tall ble tidligere 90% klær, 76% av møbler og 20% av matvarer produsert i Gaza eksportert til Israel og Vestbredden. Eksportforbudet til Israel og til Vestbredden har bidratt til den negative utviklingen av situasjonen på Gazastripen.

Til sammenligning eksporterte Gaza 10 000 lastebillass med varer i 2005. Israel har tidligere gått med på å tillate 400 lastebillass med eksportvarer daglig i henhold til ”Agreement on Movement and Access” signert 15. november 2005. Men i perioden fra november 2010 til april 2011 som er sesongen for eksportvarer, tillot Israel kun 287 lastebillass med eksportvarer å forlate Gaza, i følge den israelske menneskerettighetsorganisasjonen Gisha. Dette utgjør kun 0,5% av det Israel har forpliktet seg til i den tidligere avtalen.

Jordbærsesong

Selv om debatten ofte kommer i annen rekke, rammer også eksportblokaden av Gaza økonomien, skriver Kjetils Østnor: Foto: KN

Selv om debatten ofte kommer i annen rekke, rammer også eksportblokaden av Gaza økonomien, skriver Kjetils Østnor: Foto: KN

Det går nå mot slutten av jordbærsesongen i Gaza som varer fra midten av november til slutten av februar. Gaza produserer årlig rundt 1 500 tonn med jordbær, og jordbær ble eksportert i stort monn før blokaden startet i 2007. De siste ukene har det derimot kun blitt eksportert et par lastebillass i uka med jordbær fra Gaza.

Fellesutvalgets landsmøte 2012: Fortsatt press for å oppheve blokaden av Gazastripen

FNs kontor for humanitære saker rapporter at den 22. januar var første gang på fem år at det ble eksportert noe annet enn landbruksprodukter fra Gaza. Da ble et lastebillass med møbler eksportert via Karm Abu Salem/Kerem Shalom grenseovergangen til Israel og videre til Jordan. Møblene var ikke for salg, men ble vist fram på en møbelmesse i Amman. Dette er første gang siden juni 2007 at noe annet enn landbruksprodukter har forlatt Gaza. Dette skjer over et år etter at Israel lovet, ”å påskynde økt eksport fra Gazastripen”.

Blokaden, inkluder mangelen på eksportmuligheter, har gjort at over 75% av Gazas befolkning avhengige av internasjonal bistand. For Gazas befolkning er det tydelig at det ikke er hjelp til selvhjelp som er rådene. For at befolkningen skal kunne hjelpe seg selv, må de få muligheten til å eksportere og importere varer fritt. Da vil Gazas økonomi kunne vokse normalt og folk få mulighet til å skape sin egen framtid.

Les mer:

Les tidligere blogger, ”Strømkrise i Gaza” og ”Tilgang til land og vann”

Se månedlig nyhetsbrev fra FNs kontor for humanitære saker, OCHA, ”The Monthlly Humanitarian Monitor”, fra januar 2012.

FNs kontor for humanitære saker, OCHA har også en online database hvor man kan se antall lastebillass av import og eksport til og fra Gaza.

Les OCHA rapport fra november 2006 om “Agreement on Movement and Access”

Palestinian Centre for Human Rights utgav i juni ifjor rapporten, “The Impact of the Closure Policy on Agricultural Export in the Gaza Strip”

Den israelske menneskerettighetsorganisasjonen Gisha har også en oversikt over import og eksport til Gaza som du finner her.

Denne artikkelen er opprinnelig fra Norsk Folkehjelps “Gazablogg” og publisert på palestina.no med tillatelse fra forfatteren. Kjetil Østnor blogger jevnlig om situasjonen på Gaza-stipen. Bloggen kan du lese her.

About Kjetil Østnor

Kjetil har en mastergrad i Fredsstudier fra Trinity i Dublin hvor han skrev oppgaven sin om forsøkene på å skape fred mellom Palestinere og Israelere fra Madrid konferansen til tilbaketrekningen av Israel fra Gaza, sett i lys av internasjonal rett og makt politikk. Han har bakgrunn som fredskorpser ved Desmond Tutu Fredssenter i Cape Town og Norges KFUK-KFUM speidere. Senere har han vært stedlig representant i Palestina for Norsk Folkehjelp og jobbet som utenlandssjef i KFUK-KFUM Global. Han har også vært konsulent for UNICEF i Øst-Timor med programmer for og med ungdom. Fra og med våren 2011: Stasjonert som stedlig representant for Norsk Folkehjelp i Gaza.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/palestin/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273