Fatah ønsker å reevaluere forsoningsavtalen med Hamas

I ordkrig med Hamas etter grensetrøbbel: Palestinernes president Mahmoud Abbas. Foto: primeministergr/Flickr

I ordkrig med Hamas etter grensetrøbbel: Palestinernes president Mahmoud Abbas. Foto: primeministergr/Flickr

Den positive atmosfæren fra møtet i Kairo i desember mellom de to partiene har fått en annen tone. Etter at en Fatah-delegasjon ble nektet adgang til den Hamas-kontrollerte Gazastripen forrige uke, anklager de to partiene nå hverandre for å brudd på forsoningsavtalen som ble signert i mai 2011.

En pressemelding fra Fatahs sentralkommité hevder Hamas har opptrådt uforpliktende overfor avtalen, som innebærer forming av en samlingsregjering, og valg innen 4. mai 2012. Fatah-delegasjonen som fredag forrige uke ble avvist på vei inn til Gaza beskriver behandlingen de fikk på grensen som upassende og uverdig.

Hamas på sin side mener Fatah undergraver avtalen, og er mer interissert i fredssamtaler med Israel. Samtalene, som skal finne sted i Jordan, tar sikte på å  innlede nye direkte forhandlinger mellom Det palestinske selvstyret (PA) og Israel – som har stått stille i over ett år.

«Dersom Fatah har besluttet å sette forhandlinger med zionist-fienden foran forsoning, bærer de hele ansvaret og eventuelle konsekvenser av dette overfor det palestinske folket og Egypt som mekler» sier Hamas videre i sin uttalelse.

Tidligere har den Israelske regjeringen sagt at det er uaktuelt å avholde samtaler med PA dersom de samarbeider med Hamas.

Les hele saken: Abbas: Fatah must reevaluate reconciliation pact with Hamas (Haaretz)

About Olav Ørum

Olav Ørum har studert språk og lingvistikk ved Universitetet i Oslo, med hovedvekt på arabisk og hebraisk. Han har hatt studieopphold i Damaskus, Kairo og Jerusalem, og jobbet for Kirkens Nødhjelps ledsagerprogram i Israel og Palestina. Fra og med høsten 2012 skriver Olav masteroppgave i semittisk språkvitenskap med arabisk og hebraisk ved UiO.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/palestin/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273