Palestinsk samling?

President Mahmoud Abbas og Hamas leder Khaled Mashal skal møtes i Kairo denne uka for å enes om veien videre for forsoning og samling. Avtalen om palestinsk samling som ble underskrevet av Fatah og Hamas i Kairo i mai i år har så langt ikke blitt implementert. Håpet er at det i månedene fremover skal begynne å skje ting.

KJETIL ØSTNOR, GAZA

Foto: Norsk Folkehjelp

Foto: Norsk Folkehjelp

Mangler legitimitet. I avtalen som ble underskrevet i mai ble det lovet valg i løpet av ett år. Parlamentsvalget i 2006 der Hamas vant var en del av forhistorien til splittelsen. Siden splittelsen ar det palestinske parlamentet (Palestinian Legislative Counsil – PLC) ikke vært operativt. Splittelsen og fraværet av en lovgivende forsamling har ført til en legitimitetskrise for Abbas og PA og for Hamas. PA styrer på Vestbredden mens Hamas styrer en facto-myndighet i Gaza. Mens Hamas tok styringen med makt i juni 2007, har Abbas mandat som president gått ut på dato i henhold til palestinsk lov. Dermed er nye valg så raskt som mulig viktig for å skape ny legitimitet. Samtidig er det umulig å holde reelle demokratiske valg mens splittelsen fortsetter.

Fellesutvalget anbefaler: Norsk Folkehjelps Gaza-blogg

Samlingsprosessen. I henhold til avtalen fra mai skulle en samlingsregjering av teknokrater overta styringen av de palestinske områdene og forberede nye valg innen ett år. Fatah og Hamas klarte imidlertid ikke å enes om hvem som skulle være Statsminister. Mens Abbas insisterte på at Salam Fayad fortsatte, klarte ikke Hamas å svelge dette. Fayad har støtte fra det internasjonale samfunnet og for Abbas er det viktig å beholde denne støtten i en teknokratisk samlingsregjering. Det er nesten en umulig oppgave. På den ene siden må Abbas få på plass en regjering som er hans regjering og hvor Hamas har så liten innvirkning som mulig for å fortsette støtten og pengestrømmen fra det internasjonale samfunnet. På den andre siden vil Hamas kun godta en samlingsregjering hvor de har reell innflytelse.

Les også: PLO-reform og positiv atmomsfære i fokus når Fatah og Hamas igjen møtes i Kairo (palestina.no, 04.08.11)

Uansett vil navnene på ministre i samlingsregjeringen måtte være personer som ikke har for sterk tilknytning verken til Hamas eller Fatah. En rekke ledere fra det sivile samfunn har blitt foreslått til minister-poster. Det blir spennende å se om Fatah og Hamas kan klare å enes om hvilke teknokrater som skal lede en samlingsregjering. Hvis de ikke klarer det, faller samlingsprosjektet sammen, før det i det hele tatt har kommet i gang.

Den vanskeligste delen av en samling, vil være å samle sikkerhetsstyrkene. Da Hamas tok over kontrollen i Gaza i 2007 var det harde kamper mellom Hamas sine styrker og Fatah styrkene. Ettersom mye vondt blod rant den gang, er det vanskelig for familiene til de drepte og sårede og for sikkerhetsstyrkene å eventuelt godta at de nå skal samles. Det mest sannsynlige er derfor at Fatah fortsetter kontrollen over sikkerhetsstyrkene på Vestbredden og at Hamas beholder kontrollen i Gaza.

Gaza og Hamas må inkluderes. Det internasjonale samfunnet har i den politiske prosessen latt som om Gaza og Hamas ikke finnes, alt har handlet om å samarbeide med PA og isolere Hamas og Gaza. Dette har bidratt til splittelsen. Gaza har vært gjennom år med blokade som først og fremst har gått utover sivilbefolkningen. Det internasjonale samfunnet har forsøkt å isolere Hamas ved å ekskludere dem og ikke godta en regjering hvor de deltar. Hamas på sin må vise at de er modne for å stoppe rakettene ut av Gaza og de ønsker å bli anerkjent som en ansvarlig politisk aktør. Det internasjonale samfunn stiller krav til Hamas som de ikke stiller til Israel. Nå er det tid for å støtte opp om palestinsk samling. Uten at palestinerne står samlet er det ingen palestinsk leder som effektivt kan arbeide for fred.

Splittelsen er ikke bare er mellom Hamas og Fatah i politikken, men har forplantet seg til det meste av det palestinske samfunnet. Nå må Hamas og Fatah vise at de kan samle seg og tjene palestinernes interesser og ikke sine egne.

Les mer: Se International Crisis Group rapport, ”Reconciliation: Plus Ca Change…” Middle East Report N 110 – 20 July 2011

Denne artikkelen er opprinnelig fra Norsk Folkehjelps “Gazablogg” og publisert på palestina.no med tillatelse fra forfatteren. Kjetil Østnor blogger jevnlig om situasjonen på Gaza-stipen. Bloggen kan du lese her.

About Kjetil Østnor

Kjetil har en mastergrad i Fredsstudier fra Trinity i Dublin hvor han skrev oppgaven sin om forsøkene på å skape fred mellom Palestinere og Israelere fra Madrid konferansen til tilbaketrekningen av Israel fra Gaza, sett i lys av internasjonal rett og makt politikk. Han har bakgrunn som fredskorpser ved Desmond Tutu Fredssenter i Cape Town og Norges KFUK-KFUM speidere. Senere har han vært stedlig representant i Palestina for Norsk Folkehjelp og jobbet som utenlandssjef i KFUK-KFUM Global. Han har også vært konsulent for UNICEF i Øst-Timor med programmer for og med ungdom. Fra og med våren 2011: Stasjonert som stedlig representant for Norsk Folkehjelp i Gaza.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/palestin/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273