Gilad Shalit løslatt i dag mot et hundretalls palestinske fanger

11. oktober annonserte Israel og Hamas en avtale om å løslate palestinske fanger i bytte mot den israelske soldaten Gilad Shalit. I dag ble sistnevnte satt fri, i likhet med et hundretalls palestinske fanger.

Shalit på telefon med sine foreldre etter at han ankom Israel. Foto: IDF

Shalit på telefon med sine foreldre etter at han ankom Israel. Foto: IDF

Avtalen inkluderer løslatelsen av 1027 palestinske fanger, som skal slippes fri i to faser. Fangeutvekslingen begynner i dag, 18. oktober og vil fullføres i løpet av de neste to månedene.

Etter fem års fangenskap hos Hamas i Gaza, slipper israelere i dag jubelen løs. Også i Gaza og Ramallah er gleden stor; Frigitte fanger fikk i dag endelig møte sine kjære, og rundt 200 000 mennesker var samlet i Gaza for å ønske dem velkommen.

Les mer:

NRK: Shalit møtte foreldra att etter fem år som fange
Aftenposten: 200.000 ønsker palestinske fanger velkommen i Gaza
Phyllis Bennis for Al Jazeera International: The politics behind the prisoner swap
Jerusalem Post: The Gilad Schalit prisoner swap in pictures

– Høy pris

«For mange er det vanskelig å se gjerningsmenn gå fri før de har sonet sin dom. Det er en vanskelig dag, og prisen var høy», sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu i en tale i dag.

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas var fornøyd med avtalen. Han kalte fangeutvekslingen med Israel en seier for alle palestinerne.»Kjære brødre og søstre, deres familier i De palestinske områdene og verden rundt ser dere nå, og er glade dere er sluppet fri», sa han under en tale i Ramallah i dag.

Ingen barn bekreftet løslatt

16. oktober publiserte israelske myndigheter  en liste med 477 palestinske fanger inklusive 27 kvinner. Listen inneholder imidlertid ingen barn. Stiftelsen Defence for Children International kan heller ikke bekrefte hvor mange barn, eller om noen i det hele tatt vil bli sluppet fri i løpet av den påfølgende fasen i desember.

About Olav Ørum

Olav Ørum har studert språk og lingvistikk ved Universitetet i Oslo, med hovedvekt på arabisk og hebraisk. Han har hatt studieopphold i Damaskus, Kairo og Jerusalem, og jobbet for Kirkens Nødhjelps ledsagerprogram i Israel og Palestina. Fra og med høsten 2012 skriver Olav masteroppgave i semittisk språkvitenskap med arabisk og hebraisk ved UiO.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/palestin/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273