Clinton ber Egypt legge press på Israel og palestinerne – samtidig bygges nye ulovlige bosettinger

Under en pressekonferanse tidligere denne uken, oppfordret Hillary Clinton Israel og palestinerne til å gjenoppta fredsforhandlingene. «Egypt, USA og Midtøsten-kvartetten må legge sterkt press på de to partene – og presentere forslag til løsninger på de uavklarte spørsmålene», sa hun ifølge arabiske Asharq Al-Awsat. I Øst-Jerusalem fortsetter utbyggingen av israelske bosettinger.

Kritisk til byggeaktivitet i Øst-Jerusalem: USAs utenriksminister Hillary Clinton. Foto: US Embassy New Zealand

Kritisk til byggeaktivitet i Øst-Jerusalem: USAs utenriksminister Hillary Clinton. Foto: US Embassy New Zealand

«Forhandlingene bør fortsette så snart som mulig, med klare referansepunkter og med en klar tidsramme», fortalte Egypts utenriksminister Mohamed Kamel Amr, som deltok på pressekonferansen sammen med Clinton.

Byggeaktivitet i de israelske bosettingene har helt siden september i fjor har vært den avgjørende grunnen til stagnerte fredsforhandlinger mellom de to partene. «Israels ulovlige bosettinger fortsetter å være et hinder i arbeidet for fred, og vi ønsker at byggingen tar slutt.», sa Kamel Amr i sin kommentar rundt bosetterspørsmålet.

Fordømmer planer om nye bosettinger

Onsdag fordømte Egypt avgjørelsen om å bygge 1100 nye hjem i bosettingen Gilo i Øst-Jerusalem, og omtalte det hele som «provoserende».

«Bare de siste to månedene skal Israel ha godkjent byggingen av mer enn 6000 nye bosettinger. Vi er bekymret», fortalte den egyptiske utenriksministeren.

Om få uker starter byggingen av 1100 nye boenheter i den israelske bosettingen Gilo. Foto: ISM

Om få uker starter byggingen av 1100 nye boenheter i den israelske bosettingen Gilo. Foto: ISM

Også Clinton viste missnøye med avgjørelsen, og kalte den «kontraproduktiv».

Israels statsminister Benyamin Netanyahu har likevel sagt at det er uaktuelt å gjenta innføringen av byggestans i bosettingene – slik han gjorde da Israel og palestinerne sist deltok i fredssamtaler.

Listen over missfornøyde er lang. Blant disse er Fatah-medlem Saeb Erekat og utenrikssjef i EU, Catherine Ashton. Sistnevnte mener avgjørelsen må reverseres, og legger til at «utbyggingen truer en fremtidig tostatsløsning».

«Flertall» i Sikkerhetsrådet

Annonseringen kommer samtidig med Sikkerhetsrådets vurdering av palestinernes søknad om FN-medlemskap. Til nå har minst 8 av rådets medlemmer erklært sin støtte. Dette forteller den palestinske utenriksministeren Riyad al-Maliki.

Russland, India, Kina, Brasil, Sør-Afrika, Libanon, Nigeria og Gabon støtter forslaget.

Saken skal fremover bli overlatt til en FN-komité, som er forventet å bruke ytterligere fem uker på å vurdere forslaget. Denne avgjørelsen ble enstemming vedtatt av Sikkerhetsrådet onsdag. Arbeidet starter allerede i dag, når komitéen møter palestinske representanter kl. 10:00 amerikansk tid.

 

Les mer:

Maan News: Clinton, Egypt FM call for negotiations
Haaretz: Palestinians: Quartet peace plan contains ‘encouraging elements’
The Guardian: Israel approves new settler homes in East Jerusalem

Andre nyheter:

Jerusalem Post: Egyptian envoy to PA: Israel plotting to retake Sinai

About Olav Ørum

Olav Ørum har studert språk og lingvistikk ved Universitetet i Oslo, med hovedvekt på arabisk og hebraisk. Han har hatt studieopphold i Damaskus, Kairo og Jerusalem, og jobbet for Kirkens Nødhjelps ledsagerprogram i Israel og Palestina. Fra og med høsten 2012 skriver Olav masteroppgave i semittisk språkvitenskap med arabisk og hebraisk ved UiO.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/palestin/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273