Obama: Fred kan ikke oppnås gjennom resolusjoner og stemmegivning i FN

I sin tale til Generalforsamlingen tidligere i dag, gjorde president Barack Obama et siste forsøk på å hindre palestinerne i å søke fullt FN-medlemskap på fredag.

Klikk på bildet for å se Obamas tale i forbindelse med palestinernes FN-søknad

Klikk på bildet for å se Obamas tale i forbindelse med palestinernes FN-søknad

Obama innrømmet at avstemningen setter USA og FN på prøve, og at palestinerne fortjener en selvstendig stat. Likevel tok han sterk avstand fra forslaget som skal legges frem førskommende fredag – der et flertall av nasjonene er ventet å stemme i palestinernes favør.

Han introduserte en plan for nye fredsforhandlinger i mai 2012, og la stor vekt på at nettopp forhandlinger er den eneste veien til fred. «Fred kan ikke oppnås gjennom resolusjoner og stemmegivning i FN. Da ville problemet vært løst for lenge siden,» sa Obama

«Israels sikkerhet må ivaretas,» insisterte han og la til at Washingtons forpliktelser til Israel kommer først.

Videre fastslo Obama at landegrenser, sikkerhet, flykninger og Jerusalem-spørsmålet var de mest essensielle temaene, men utelot å nevne israelske bosettinger.

Det er ventet at USA vil initiere til direkte forhandlinger mellom Israel og palestinerne i nær fremtid, i tillegg til å ha private samtaler med palestinernes president Mahmoud Abbas på fredag – der Obama en siste gang vil be ham om å droppe forslaget om medlemskap i FN.

Skuffet

Mahmoud Abbas tar seg til hodet under Obamas tale i Generalforsamlingen. Foto: YouTube

Mahmoud Abbas tar seg til hodet under Obamas tale i Generalforsamlingen. Foto: YouTube

Generalsekretær i PLO, Yasser Abed Rabbo var skuffet over Obamas tale og sa ifølge israelske Haaretz at han hadde håpet å høre presidenten uttrykke større støtte til palestinsk frihet.

Et annet medlem av PLO-delegasjonen i Washington, Hanan Ashrawi, sa følgende om Obamas tale: «Ut fra det som ble sagt skulle man tro at det er palestinserne som okkuperer Israel»

 

I sin tale til Generalforsamlingen tidligere i dag, gjorde president Obama et siste forsøk på å hindre palestinerne i å søke fullt FN-medlemskap fredag.
About Olav Ørum

Olav Ørum har studert språk og lingvistikk ved Universitetet i Oslo, med hovedvekt på arabisk og hebraisk. Han har hatt studieopphold i Damaskus, Kairo og Jerusalem, og jobbet for Kirkens Nødhjelps ledsagerprogram i Israel og Palestina. Fra og med høsten 2012 skriver Olav masteroppgave i semittisk språkvitenskap med arabisk og hebraisk ved UiO.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/palestin/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273