Hamas om åpningen av grenseovergangen: – Egypt tilbake i sin naturlige rolle

Hamas roser de nye bestemmelsene for grenseovergangen Rafah, som egyptiske myndigheter har varslet å åpne permanent for Gazas innbyggere fra og med lørdag. «Det gjenspeiler det egyptiske og palestinske folkets sterke broderlige bånd», sier en talsmann til arabiske Al Jazeera.

Onsdag kunngjorde egyptiske myndigheter at de vil åpne greneovergangen Rafah for Gaza-borgerne. Helt siden 2007 har Rafah vært helt eller delvis stengt, som et ledd i den tidligere egyptiske presidenten Hosni Mubaraks fredsavtale med Israel.

Åpner: FørstkommenSnart åpen: Førstkommende lørdag åpner egyptiske myndigheter grenseovergangen som har vært stengt siden 2007. Foto: Free Gaza Org/Flickrde lørdag åpner egyptiske myndigheter grenseovergangen som har vært stengt siden 2007. Foto: Free Gaza Org/Flickr

Snart åpen: Førstkommende lørdag åpner egyptiske myndigheter grenseovergangen som har vært stengt siden 2007. Foto: Free Gaza Org/Flickr

Ifølge det egyptiske nyhetsbyrået MENA er åpningen av grenseovergangen et initiativ for å styrke palestinsk enhet, og en støtteerklæring til samarbeidet mellom de palestinske politiske partiene.

Haaretz: PA consent on opening Gaza crossing led to Hamas reconciliation

Restriksjoner

Sjef for PAs mediekontor i Gaza, Hassan Abu Hashish forteller at grensen vil være åpen fra 9 til 17 alle dager unntatt fredager og helligdager. Kvinner og barn, samt menn over 40 år kan forlate Gaza. Voksne menn under 40 må imidlertid ha gyldig visum for å krysse grensen, noe som kan bli problematisk i og med at Egypts ambassade i Ramallah er de eneste som utsteder dette. Likevel sier kilder i Hamas at det egyptiske militærstyret ønsker å åpne et representasjonskontor i Gaza.

Al Jazeera International: Egypt to open Rafah border permanently

Roser Egypt

Hamas-talsmann Fawzi Barhoum sier at partiet verdsetter den egyptiske åpningen av Rafah. Han beskriver beslutningen som tøff, dristig og ansvarlig. «Egypt har gjennvunnet sin naturlige rolle overfor palestinerne,» forteller Barhoum til Al Jazeera, og legger til at dette lenge har vært Hamas’ ønske. Han kaller utviklingen et resultat av «samarbeid, felleskap og sterk støtte til palestinernes nasjonale rettigheter».

Også den palestinske regjeringen er fornøyd med gjenåpningen. Det palestinske selvstyrets (PA) talsmann på Gaza-stripen, Tahir al-Nono, sier at siste trekk fra Kairo «gjenspeiler de egyptiske ledernes forsåelse av det palestinske folkets behov». Han presiserer at Gaza-innbyggernes behov for bevegelsesfrihet, og at det var et steg i riktig retning var avgjørende da PA besluttet å støtte avgjørelsen onsdag morgen.

– En suveren avgjørelse

Det egyptiske utenriksdepartementets Manha Bakhoum forteller at landet ikke har rådført seg meg noen andre stater i forbindelse med avgjørelsen – at den er en suveren egyptisk avgjørelse. Han understreker at åpningen av grenseovergangen ikke bare er hans eget departements verk, men en samlet beslutning som samtlige statlige organer er enige om.

 

Andre nyheter:

Haaretz: Netanyahu’s speech to Congress shows America will buy anything

The Guardian: Don’t be fooled by the applause, Binyamin Netanyahu

Maan News: Abbas: Netanyahu pushing back peace

Fellesutvalget anbefaler:

Finansierer ulovlig bosetting (Fedrelandsvennen 21.05.11)

About Olav Ørum

Olav Ørum har studert språk og lingvistikk ved Universitetet i Oslo, med hovedvekt på arabisk og hebraisk. Han har hatt studieopphold i Damaskus, Kairo og Jerusalem, og jobbet for Kirkens Nødhjelps ledsagerprogram i Israel og Palestina. Fra og med høsten 2012 skriver Olav masteroppgave i semittisk språkvitenskap med arabisk og hebraisk ved UiO.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/palestin/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273