Netanyahu på plass i Washington: Ingen store overraskelser etter lukket møte med Obama

(artikkelen har blitt endret etter at den ble publisert)

Etter samtaler med Barack Obama i kveld, beskriver Israels statsminister Benyamin Netanyahu møtet med den amerikanske presidenten som meget nyttig og produktivt. I løpet av det halvannen time lange, lukkede møtet mellom de to statslederne, var den israelske statsministeren ventet å kritisere Obama for hans uttalelser i forbindelse med en eventuell tostatsløsning og et Palestina innenfor de såkalte 1967-grensene. Men sistnevnte helte i realiteten kaldt vann i blodet på forhåpningsfulle palestinere torsdag, da han antydet at amerikanerne ikke kommer til å støtte palestinernes forsøk i FNs generalforsamling i september – der de planlegger å be om anerkjennelse av en selvstendig palestinsk stat.

Haaretz: ‘Obama-Netanyahu meeting very useful and productive’
NRK: Anspent møte mellom USA og Israel

Avviser deler av Obamas tale: Israels president Benyamin Netanyahu

Avviser deler av Obamas tale: Israels president Benyamin Netanyahu

Helt siden de to møttes for første gang i juli 2008, har forholdet vært kjølig; I beste fall et ryddig forhold, skal en tro ekspertene som uttaler seg i New York Times. Netanyahu mener USA hele tiden har presset Israel for hardt i fredsforhandlingene med Det palestinske selvstyret, og like før gårsdagens tale ringte statsministeren selv til utenriksminster Hillary Clinton og ba om at Obama frastod fra å gi sin støtte til en palestinsk stat innenfor 1967-grensene.

Fredag kveld kom det frem at den israelske statsministeren var fornøyd med utfallet av møtet, og karakteriserte det som åpent, ærlig og vennlig.

Les også: Bibi eller Obama. Hvem tar første skritt mot nye forhandlinger med palestinerne? (palestina.no, 24.04.11)

Imøtekommer hverken Israel eller Hamas. Straks etter talen i går avviste Netanyahu som forventet Obamas støtte til en tostatsløsning basert på 1967-grensene. Han mener forslaget er uansvarlig, og vil etterlate store grupper israelere på Vestbredden, og utenfor Israels landegrenser.

Palestinske politikere var tilsynelatende delt i sitt syn på innholdet i talen. I en uttalelse fra Hamas sa talsmann Sami Abu Zuhri at det som kom frem var skuffende, og at Washington må gjøre mer for å ivareta palestinernes rettigheter. Han la også til at ingenting nytt kom frem av talen til Obama.

Palestinernes president Mahmoud Abbas sa på sin side at han er positiv til å gjenoppta forhandlinger med Israel. Nå kaller Abbas inn palestinske og arabiske politikere til hastemøte for å legge en videre strategi for fremtiden.

Al Jazeera International: Netanyahu: No return to 1967 borders
Haaretz: Hamas slams Obama’s speech, Abbas convenes ’emergency’ meeting

Flere norske medier omtalte Obamas uttalelser som et knefall for Israel, og flere har fokusert på hvordan Obama for første gang brukte begrepet «palestinsk stat». Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage påpekte likevel noe viktig i fredagens Dagsnytt 18 på NRK: Obama nevnte aldri de israelske bosettningene på Vestbredden.

Israel fortsetter å utvide både på Vestbredden og i Øst-Jerusalem. Da Waage beskrev bosetterproblematikken overfor NRK, brukte hun med riktighet begrepet «salamipølse» om den demografiske virkeligheten på Vestbredden. USA så seg åpenbart tvunget til å legge bosetterkritikken til side under Netanyahus besøk. Han skal om få dager gjeste Kongressen og den pro-israelske interesseorganisasjonen AIPAC.

Les også: Norge må anerkjenne en palestinsk samlingsregjering som inkluderer Hamas (palestina.no, 12.05.11)

Senest i dag kunne Dagbladet fortelle at Israel har godkjent utbyggingen av 1500 nye bosettinger i Øst-Jerusalem. Et interissant spørsmål er hvorfor en slik innvilgning kommer på samme tid som det amerikansk-israelske statsbesøket, og om vedtaket vil få så mye oppmerksomhet som den til vanlig får i det internasjonale samfunnet.

Jonas Gahrs Støre sa i går at når EU og USA er samstemte om hovedrammene for å løse konflikten, så legger det også til rette for nye fredsforhandlinger: «President Obamas tale er hans hittil viktigste initiativ til å løse konflikten mellom Israel og palestinerne. Norge støtter tilnærmingen», sier Støre.

Uttalelsen sier derimot ingenting om at Frankrike og Storbritannia har antydet at de kan støtte en palestinsk selvstendighetserklæring i Generalforsamlingen i september (som den siste tiden har vært palestinernes alternativ til de stagnerte forhandlingene med Israel) – i likhet med flere andre land, av dem India, Kina, Sør-Afrika og Brasil. Les hele pressemeldingen på Utenriksdepartementet.

About Olav Ørum

Olav Ørum har studert språk og lingvistikk ved Universitetet i Oslo, med hovedvekt på arabisk og hebraisk. Han har hatt studieopphold i Damaskus, Kairo og Jerusalem, og jobbet for Kirkens Nødhjelps ledsagerprogram i Israel og Palestina. Fra og med høsten 2012 skriver Olav masteroppgave i semittisk språkvitenskap med arabisk og hebraisk ved UiO.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/palestin/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273