Reisebrev fra Silwan, Jerusalem: Jødisk fortid vs. palestinsk nåtid

Israelske myndigheter ønsker å gjøre Øst-Jerusalem mer og mer jødisk. I det palestinske nabolaget Silwan brukes tvilsomme arkeologiske argumenter for å drive palestinerne ut av det som har vært hjemmet deres i generasjoner.

Tvilsom arkeologi. Silwan ligger strategisk til kun fem minutters gange sør for Klagemuren. Israelsk kontroll her vil kunne hindre en fremtidig deling av Øst- og Vest-Jerusalem. Siden starten av 90-tallet har den jødiske bosetterorganisasjonen El´ad, med støtte fra den israelske staten, kjøpt og truet til seg hus og tomter i det palestinske nabolaget Silwan. Og de har ansatt arkeologer for å grave fram bevis på jødisk historisk tilknytning til området. El´ad støtter seg på enkelte jødiske arkeologer som mener at Kong David bodde her for 3000 år siden. El´ad driver allerede et besøkssenter øverst i Silwan, «City of David», som tiltrekker seg omlag 400 000 turister hvert år. Inntektene går rett inn i El´ads drift. Nå vil de bygge en ny park, og målet er å motta 2 millioner besøkende hvert år. Utbyggingsplanene vil gjøre 1500 palestinere hjemløse, og forandre nabolaget til befolkningen på godt over 40 000 – uten deres samtykke.

(artikkelen forsetter under bildet)

Nesten hver dag skyter israelsk politi tåregass inn over bolighus i Silwan. Ofte ender tåregassgranatene inne i husene, hvor folk oppholder seg. Foto: Reidun Blehr Lånkan

Nesten hver dag skyter israelsk politi tåregass inn over bolighus i Silwan. Ofte ender tåregassgranatene inne i husene, hvor folk oppholder seg. Foto: Reidun Blehr Lånkan

Tåregass og arrestasjoner. Myndighetene i Jerusalem har godkjent El´ads plan for utbygging av parken, som krever at 88 palestinske hjem må rives. «…Jeg liker ideen med en park, men jeg vil at parken skal ligge ved siden av huset mitt – ikke i stedet for huset mitt. Nå ser det ut som om myndighetene vil ta min plass og utslette meg.» Fakhri Abu Diab fra Silwan er en av mange med rivingsordre på huset sitt, og sammen har de mange familiene engasjert advokat for å gå rettens vei for å beholde husene sine.

Fakhri Abu Diab i hagen sin. Også den må han gi slipp på dersom huset rives av israelske myndigheter. Foto: Reidun Blehr Lånkan

Fakhri Abu Diab i hagen sin. Også den må han gi slipp på dersom huset rives av israelske myndigheter. Foto: Reidun Blehr Lånkan

Fakhri forteller at mens El´ad venter på klarsignal for å bygge ut parken, gjør de livet så vanskelig som mulig for den palestinske befolkningen – med statens støtte. Politi og private sikkerhetsvakter truer og i en rekke tilfeller skader palestinere i området, og politiet går ofte væpnet inn i eller fremprovoserer sammenstøt med unge gutter fra Silwan som kaster stein. «Hver dag kommer politiet inn her med tåregass, og hver uke arresterer de barn helt ned i ti-års alderen som de mener har kastet stein. De kommer inn i husene sent på natten, drar barna ut av soverommene sine, og stiller dem opp ute på gata før de tar dem med til avhør. Ofte får ikke foreldrene lov til å være med.» Fra desember til mars i år ble 65 barn arrestert i Silwan, og en rekke israelske og internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner har kommet med kraftig kritikk av politiets behandling av mindreårige i forbindelse med arrest i Silwan.

EAPPI i Silwan. EAPPI* er i Silwan flere ganger i uken, og er vitne til hvordan innbyggerne i Silwan blir presset til å forlate sine hjem, hvordan hele området er helt tåkelagt av tåregass skutt på måfå inn mellom private hus, og hvordan barna blir behandlet av politiet. Vi overværer fredagsbønnen, deltar i kvinnegruppe, besøker familier og er med i de mange rettsakene som pågår – ikke bare om husene – men også om fremtiden til den palestinske befolkningen her i Øst-Jerusalem.

Litteratur med “noko attåt”. Jerusalems politi gjorde det de kunne for at avslutningskvelden for årets palestinske litteraturfestival, som var planlagt å bli avholdt i Silwan, ikke skulle kunne gjennomføres. Vi i EAPPIs Jerusalem team hadde lyst til å få med oss avslutningskvelden på festivalen , og kom til Silwan rett før arrangementet skulle starte. Veien var imidlertid blokkert av politi, som forsøkte å hindre oss i komme ned til teltet hvor arrangementet skulle være.  «Her er det ingen litteraturfestival, hvor har dere fått det fra? Gå hjem!” Da vi nektet å snu truet politiet med å anholde oss, men etter henvisning til internasjonale forfattere og internasjonale gjester fikk vi tilslutt slippe gjennom veisperringen. Med på veien fikk vi et surt “enjoy!”

Tomme tåregassgranater ligger igjen på gaten etter politiangrep i Silwan. Foto: Reidun Blehr Lånkan

Tomme tåregassgranater ligger igjen på gaten etter politiangrep i Silwan. Foto: Reidun Blehr Lånkan

Vel nede i teltet var kveldens forfattere enda ikke kommet, de var blitt stoppet ved en annen veisperring. En drøy halvtime senere var hele Silwan tåkelagt av tåregass; det var helt umulig å oppholde seg ute på gata. Vi søkte tilflukt i et rom under teltet, og var vitne til hvordan kvinner, barn og godt voksne menn kom deisende inn gjennom døren med øynene opphovnet, harkende og spyttende svart gass. I de fleste tilfeller ville kanskje arrangementet blitt avlyst etter en såpass dårlig start, men kl 21:00, nesten to timer etter planen, gikk arrangementet sin gang. Forfattere fra hele verden leste tekster, og kvelden ble avsluttet med den palestinske hiphopgruppa DAM. For oss, som i våre trygge hjemland har et utall kulturtilbud å velge mellom hver dag, var det tåregassen som var det nye. For innbyggerne i Silwan, som nesten hver dag er utsatt for tåregassangrep fra israelsk politi, var det omvendt….

Se video fra kvelden her.

For mer informasjon om Silwan, se her.

Dette er en artikkel bestående av to innlegg fra Reidun Blehr Lånkans blogg, publisert 1. og 11. mai 2011. Reidun er sendt av Kirkens Nødhjelp og deltar i  Ledsagerprogrammet (EAPPI).

*Kirkenes Verdensråds ledsagerprogram i Palestina og Israel (Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel). Kirkens Nødhjelp er norsk koordinator for programmet.

About Reidun Blehr Lånkan

Reidun har tidligere studert pedagogikk, språkfag og religionsfag ved Universitetet i Oslo og i Nantes (Frankrike), og har bodd og jobbet flere år i Latin-Amerika. Våren 2011: Stasjonert i Jerusalem i forbindelse med Kirkens Nødhjelps ledsagerprogram i Israel og Palestina.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/palestin/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273