Blodige opprør i helgen: 15 palestinere drept i markeringen av Al Nakba

Under markeringen av «Nakba» – katastrofen – i de palestinske områdene og nær Israels grenser mot Libanon, Syria og Gaza i går, ble 15 palestinere drept etter å ha blitt skutt av Israelske soldater.

Retten til å vende tilbake: Millioner av palestinere lever som utenfor De palestinske områdene i dag, mange fortsatt i flykningeleirer med manglende borgerrettigheter og uten statsborgerskap - blant annet i Syria og Libanon. Foto: Gnuckx

Retten til å vende tilbake: Millioner av palestinere lever som utenfor De palestinske områdene i dag, mange fortsatt i flykningeleirer med manglende borgerrettigheter og uten statsborgerskap - blant annet i Syria og Libanon. Foto: Gnuckx

I går var det 63 år siden staten Israel ble opprettet, og omlag 700 000 palestinere ble drevet på flukt og hundrevis av palestinske landsbyer avfolket. I helgen førte Nakba-markeringen til at demonstranter samlet seg ved flere av Israels grenseposter i nord og Golanhøydene, der grensevakter skal ha svart med ild for å forhindre at folk tok seg inn i landet.

På grensen mellom Israel og Libanon skal mer enn ti personer være drept, i følge Aftenposten. Det rapporteres om to drepte ved grensen til Syria, og tilsammen over 200 sårede.

Også i Gaza var det urolig i går. En person skal ha blitt drept, og cirka 80 såret da omlag 1000 demonstranter samlet seg ved grenseovergangen Erez. I følge Hamas, som prøvde å få folk til å forlate grenseområdet i går, markerer gårsdagens demonstrasjoner et nytt politisk veiskille i regionen.

Video fra Al Jazeera International: Palestinians killed in ‘Nakba’ clashes

Skylder på hverandre. Israelske og Syriske myndigheter hevder begge at den andre står bak provokasjonen som ledet til de blodige demonstrasjonene i går. Det sies at styresmaktene i Syria tillot demonstrasjonen for å drive oppmerksomheten bort fra de regimekritiske demonstrasjonene som har vokst kraftig de siste ukene. Israels statsminister Benyamin Netanyahu holder fast ved at landet vil fortsette å «forsvare sine grenser og uavhengighet».

Sorg og fordømmelse. Palestinernes president Mahmoud Abbas og de andre palestinske fraksjonene har ifølge arabiske Al Jazeera sagt at det i de neste tre dagene skal sørges over dem som ble drept under Nakba-markeringen. Det vil i denne perioden bli flagget på halv stang ved alle offentlige palestinske instanser, i og utenfor De palestinske områdene. Samtidig har Libanon klaget Israel inn for FNs sikkerhetsråd. Syria fordømmer det de kaller en kriminell handling fra Israels side.

Bråk i Jerusalem og Kairo. Hundrevis av demonstraneter rundt om i Jerusalem, blant annet ved kontrollposten Qalandiya og områdene Silwan, Issawiyya, Al-Tur and Ras al-Amud i Øst-Jerusalem markerte også Nakbaen i går. Det rapporteres om over 100 skadde, og nær 100 arrestasjoner de siste dagene i forbindelse med markeringen. I Kairo samlet tusenvis av demonstranter seg i går kveld foran den Israelske ambassaden, til en markering der 120 mennesker ble såret og minst 20 arrestert. Egyptiske sikkerhetsstyrker skjøt med gummibelagte kuler og brukte tåregass for å spre demonstrantene.

Video fra Al Jazeera International: Scores injured at ‘Nakba’ rally in Cairo

About Olav Ørum

Olav Ørum har studert språk og lingvistikk ved Universitetet i Oslo, med hovedvekt på arabisk og hebraisk. Han har hatt studieopphold i Damaskus, Kairo og Jerusalem, og jobbet for Kirkens Nødhjelps ledsagerprogram i Israel og Palestina. Fra og med høsten 2012 skriver Olav masteroppgave i semittisk språkvitenskap med arabisk og hebraisk ved UiO.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/palestin/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273