Norge må anerkjenne en palestinsk samlingsregjering som inkluderer Hamas

Forrige uke ble den undertegnet i Kairo, avtalen som skal gjøre slutt på en langvarig, bitter og blodig strid mellom de to største palestinske partiene. Etter dette har palestinernes lenge etterlengtede ønske om forsoning mellom Fatah og Hamas blitt en realitet. Nok en gang har meklere i Egypt utformet en Kairo-avtale som tar sikte på et tverrpolitisk samarbeid mellom partiene. Til forskjell fra den forrige avtalen, er denne utformet av et egyptisk mellomledd som er mindre lojale overfor Israel – et mer nøytralt Egypt, vil mange mene. Avtalen går blant annet ut på å danne en midlertidig samlingsregjering, og å fastsette en endelig dato for nyvalg.

Avtalen om samarbeid er en gavepakke til det palestinske folket, som altfor lenge har ventet på at Fatah og Hamas skal begrave stridsøksa. Foto: KNL Photos

Avtalen om samarbeid er en gavepakke til det palestinske folket, som altfor lenge har ventet på at Fatah og Hamas skal begrave stridsøksa. Foto: KNL Photos

Med hendelsene tidligere denne våren friskt i minne, er det svært usannsynlig at Israel vil godta en palestinsk samlingsregjering som inkluderer Hamas med det første. Før den formelle våpenhvilen mellom Israel og Hamas i april i år, var det tilnærmet krigstilstand i og rundt Gaza. I perioder utførte Israel daglige bombeangrep på Gaza-stripen, parallelt med at militante grupper i Gaza, også dem med forgreninger i Hamas, avfyrte raketter mot israelske byer som Ashdod og Be’er Sheva. Dette er bare én av flere grunner til at Israel mener det planlagte samarbeidet mellom sine fiender i Hamas og det de ser som sine allierte i Fatah, er fullstendig uaktuelt.

På en annen side er dette en sjelden sjanse Israel har til å finne en fredlig løsning på konflikten med palestinerne, enten  den palestinske samlingen blir av langvarig eller bare av midlertidig art. Det er ingenting innbyggerne i det palestinske Gaza og det israelske Sderot ønsker mer enn dette, for å nevne noen. Når Fellesutvalget for Palestina (FuP) nå tar til orde for norsk støtte til en palestinsk samlingsregjering som inkluderer Hamas, må det være med utgangspunkt i at siviles sikkerhet ivaretas, og en betingelse at intensjonen er å finne en fredelig og rettferdig løsning på konflikten. Dette er et minstekrav Norge naturligvis også må stille overfor Israel.

Avtalen om samarbeid er en gavepakke til det palestinske folket, som altfor lenge har ventet på at Fatah og Hamas skal begrave stridsøksa. I løpet av mars demonstrerte så mye som 200 000 mennesker på Vestbredden og i Gaza mot den politiske splittelsen. Den norske regjeringen har hittil vært svært lydhøre overfor demonstrantenes krav både i Tunisia, Egypt, Libya, samt flere andre arabiske land. Nå er det på tide at Norge også støtter den gledelige demokratiske utviklingen i De palestinske områdene. Alternativet er å fortsette å sende norske bistandspenger bare til regjeringen på Vestbredden, som til tross for positiv økonomiske utvikling i området, og et forbedret sikkerhetsapparat, også er udemokratisk og i realiteten sitter mer enn fem år på overtid, da det var Hamas som vant valget i 2006.

Fredsforhandlingene mellom Israel og Det palestinske selvstyret gikk i stå november 2010 da Israel ikke gikk med på å utvide byggestansen i israelske bosettinger på Vestbredden. Dersom det ikke finner sted en markant utvikling i forhandlingene innen september i år, planlegger palestinernes president Mahmoud Abbas å legge frem et forslag for FNs generalforsamling om anerkjennelse av en selvstendig palestinsk stat innenfor de såkalte 1967-grensene. Det er fortsatt lenge igjen til september: I mellomtiden er både Barack Obama og Benyamin Netanyahu ventet å legge frem sine planer for fremtidige fredsforhandlinger med palestinerne. De kommer også til å legge sterkt press på lederne i Fatah om å vende tilbake til forhandlingsbordet med Israel – uten Hamas.

FuP slutter seg til Norsk Folkehjelp og Fagforbundets oppfordring til den norske regjeringen om å anerkjenne en palestinsk samlingsregjering. Norge må støtte en slik regjering økonomisk, og støtte kravet om å få slutt på Israels okkupasjon, samt oppfordre til og støtte etableringen av én felles palestinsk ledelse.

 

Les også:
The Telegraph: Israeli President Shimon Peres urges government to negotiate with Hamas
Haaretz: Palestinian official: Stalled peace talks would make intifada hard to stop
Al Jazeera International: Palestinians issue first-ever corporate bonds
The Guardian: Unity deal leads to ‘sceptical optimism’ among Palestinians

About Olav Ørum

Olav Ørum har studert språk og lingvistikk ved Universitetet i Oslo, med hovedvekt på arabisk og hebraisk. Han har hatt studieopphold i Damaskus, Kairo og Jerusalem, og jobbet for Kirkens Nødhjelps ledsagerprogram i Israel og Palestina. Fra og med høsten 2012 skriver Olav masteroppgave i semittisk språkvitenskap med arabisk og hebraisk ved UiO.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/palestin/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273