Hamas-lederen åpner for forhandlinger med Israel, men sier landet har andre intensjoner

Det meldes om gledesscener flere steder etter at den etterlengtede forsonigsavtalen mellom de to tidligere rivalene Fatah og Hamas ble skrevet under tirsdag, både blant den palestinske befolkningen, og lederene selv. I går, onsdag, fulgte også en feiring av underskrivingen i den egyptiske hovedstaden – der Hamas-leder tok til orde for muligheten for en gjenopptagelse av fredsforhandling med Israel.
Hamas-leder Khaled Meshaal

Hamas-leder Khaled Meshaal

 

Khaled Meshaal, leder i Hamas viste med dette at mye har forandret seg i det islamistiske partiet som har regjerert på Gaza-stripen de siste årene. Under feiringene av at forsoningen mellom Fatah og Hamas var blitt et faktum, der også andre palestinske politiske partier deltok, overasket han med å si at partiet hans er klare til å forhandle om fred med Israel. Meshaal gjorde det likevel klart at han fortsatt er svært skeptisk til Israel, og er overbevist om at de har andre intensjoner i regionen enn fred. Slik beskrev Hamas-leder Khaled Meshaal dagen situasjon:

«Israel respekterer oss ikke, og har forkastet alle våre initiativ. De motarbeider bevisst palestineres rettigheter og avviser medlemmer av Fatah så vel som Hamas. Israel vil ha landområder og sikkerhet, og hevder de ønsker fred»

Det er fortsatt uklart hva som kommer til å skje i fremtiden. Diplomatiske kilder mener utviklingen i regionen kan bli dramatisk i tiden fremover. Imens USA har inntatt en avventende holdning, har Israel allerede gitt klart uttrykk for hva de mener: Den israelske statsministeren Benyamin Netanyahu fordømmer i følge Haaretz Fatahs samarbeid med Hamas. Han kaller det et fatalt nederlag for freded, og en stor seier for terrorismen.

Les også: Gjennombrudd i forsoningsarbeidet mellom Fatah og Hamas (palestina.no, 28.04.11)

Norsk Midtøsten-forsker til VG: – Det var ventet at Israel ville reagere negativt, men at de gikk så raskt ut setter dem utvilsomt i et dårlig lys. Les saken her

På kornet. Avtalen mellom de to partiene har lagt de sentrale stridspunktene til side. Den har vært mulig å gjennomføre fordi den er i regi av et mer nøytralt Egypt, og fordi den er et initiativ der begge parter ønsker å imøtekomme det palestinske folkets krav om å ende den politiske splittelsen. I går var en et prinsipielt anliggende på nippet til å oppløse den vennlige atmosfæren.

Feiringen ble utsatt i nesten to timer, etter at lederne for de to partiene innledet en heftig diskusjon. I en artikkel i Dar Al Hayat kommer det frem at Meshaal insisterte på å få komme med en appell, men ble avbrutt av Abbas, som mente han måtte oppføre seg som han selv og lederne i de andre palestinske fraksjonene – det skulle med andre ord ikke gis rom for ekstraordinære temaer. De egyptiske meglerne tok affære da Hamas var i ferd med å forlate seremonien og Kairo som sådan, og besluttet til slutt å tillate en kort kommentar fra Meshaal.

Egypt positive til en selvstendig palestinsk stat. Murad Muwafi, nåværende sjef i den egyptiske etterretningstjenesten sa under feiringen at han at samarbeidet er første steg mot virkeliggjøringen av en palestinsk statsdannelse. «Den palestinske splittelsen er opphevet», bekreftet Abbas og Meshaal.

About Olav Ørum

Olav Ørum har studert språk og lingvistikk ved Universitetet i Oslo, med hovedvekt på arabisk og hebraisk. Han har hatt studieopphold i Damaskus, Kairo og Jerusalem, og jobbet for Kirkens Nødhjelps ledsagerprogram i Israel og Palestina. Fra og med høsten 2012 skriver Olav masteroppgave i semittisk språkvitenskap med arabisk og hebraisk ved UiO.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/palestin/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273