Reisebrev fra Hebron: – Lukket miltært område

Hvem henvender du deg til, når de som normalt skal beskytte din eiendom er de som raserer og ødelegger den?

I dag tidlig gikk vi ut sammen med en familie bosatt i Safa-dalføret, nær Beit Ummar, for å plante oliventrær på utmarka deres. En fredelig aktivitet som burde være helt ukontroversiell i et normalt fungerende samfunn.

85-årige Aziza Adi har lite å stille opp med mot soldater med skarpladde automatvåpen. Foto: Kjetil Nilsen

85-årige Aziza Adi har lite å stille opp med mot soldater med skarpladde automatvåpen. Foto: Kjetil Nilsen

Snart oppdager vi at trær som var plantet for to dager siden, er nådeløst revet opp og slengt rundt på bakken. Israelske soldater stod for hærverket, etter at familien lørdag hadde plantet ca 200 trær sammen med israelske, palestinske og internasjonale fredsaktivister.

Tåregass

Soldater dukket opp mot slutten av treplantingen for to dager siden og forlangte aktiviteten stoppet. Det hjalp lite at eieren av jorda kunne framvise dokumenter som bekreftet at jorda har vært i familiens eie i over hundre år.

Diskusjonene endte med at soldatene erklærte bondens utmark for ”lukket militært område” (closed military zone), og utløste samtidig et par tåregassgranater for å understreke budskapet.

All makt til hæren

Hæren benytter erklæring om ”lukket militært område” som helt vilkårlig maktmiddel overfor den palestinske sivilbefolkningen – når som helst og hvor som helst.

Du er i slike tilfeller helt forsvarsløs, uten mulighet til å argumentere mot avgjørelsen. Det eneste du kan gjøre er å be om å få se dokumentasjon. Dersom du ellers ikke fjerner deg umiddelbart, har du automatisk begått en kriminell handling pga ulovlig opphold i en lukket militær sone, og blir med all sannsynlighet arrestert.

I Safa-dalen og andre såkalte C-områder – som utgjør størstedelen av den okkuperte Vestbredden – har hæren all myndighet, både den sivile og sikkerhetsmessige. Hæren,  sammen med israelsk politi , skal sørge for lov orden. For den palestinske befolkningen i landsbyen Surif er dermed de myndigheter som ødelegger livsvilkårene deres, de samme de må henvende seg til om de vil be om beskyttelse og rettferdig behandling. Nytteløst, selvsagt.

Erobrer mer palestinsk land

I dag morges var ca 40 trær plantet i jorden, da to bevæpnede soldater dukket opp. De forlangte stans i treplantingen straks, med klar melding til eieren av utmarksområdet og oss andre om å fjerne oss.  Vårt norske pass ble beslaglagt, og vi fikk opplyst at vi oppholdt oss ulovlig i en ”lukket militær sone”.

Problemet i Safa-dalen, som ellers på Vestbredden, er verken oliventrær eller palestinere, men aggressive og voldelige bosettere som på vegne av israelske myndigheter ”spiser seg” inn på stadig mer okkupert palestinsk land, under beskyttelse av hæren. Og – det slår aldri feil – på en bakkekam bak soldatene, får vi øye på bosettingen: Bat Ayin var det denne gangen….

Denne artikkelen ble publisert 11.april 2011 på Kjetil Nilsens blogg, som du kan lese her. Kjetil er sendt av Kirkens Nødhjelp og deltar i  Ledsagerprogrammet (EAPPI).

About Kjetil Nilsen

Kjetil Nilsen er informasjonsansvarlig ved Høgskolen i Harstad. Han har tidligere arbeidet i FN-sambandet, ILO (FN) og i Redd Barna. Våren 2011: Stasjonert i Hebron i forbindelse med Kirkens Nødhjelps ledsagerprogram i Israel og Palestina.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/palestin/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273