Gjennombrudd i forsoningsarbeidet mellom Fatah og Hamas

De to partiene Fatah og Hamas, som har makten henholdsvis på Vestbredden og i Gaza, skal være enige om forsoning, deling av makten i De palestinske områdene og å arbeide sammen frem mot valg innen ett år. Israel er svært skeptiske, og sier at fred mellom de to partiene er uforenelig Fatahs nåværende samerbeid med landet. Dette skriver blant annet NRK onsdag.

Politisk samarbeid mellom Fatah og Hamas kan bli en realitet innen kort tid. Klikk på bildet for å se innslaget fra Al Jazeera International

Politisk samarbeid mellom Fatah og Hamas kan bli en realitet innen kort tid. Klikk på bildet for å se innslaget fra Al Jazeera International

De to partiene skal ha møttes flere ganger i regi av egyptiske meglere i Kairo, og Mousa Abu Mazrouq, politisk nestleder i Hamas forteller at partene er enige på alle punkter – som handler om å danne en midlertidig regjering og fastsettelse av dato for gjennomføring av nyvalg. Dette bekrefter også Fatah-representant Azzam Al Ahmad. Arbeidet settes i gang slutten av neste uke, da lederene Mahmoud Abbas (Fatah) og Ismail Haniye (Hamas i Gaza) etter all sansynlighet skal skrive under på forsoningsavtalen.

Etterlengtet. Forsoning og samarbeid mellom de to partiene har vært en av de viktigste kravene fra det palestinske folket. I skyggen av de politiske omveltningene rundt om i regionen den siste tiden, har flere tusen mennesker på Vestbredden og i Gaza markert sin missnøye med den politiske splittelsen. Nå ser det altså ut til at Fatah og Hamas skal forsones, etter fire år med blodig rivalisering, stor politisk anspenthet og så godt som full demokratisk stagnering.

Les: Det ulmer på Facebook: Unge palestinere organiserer seg, og statsminister Fayyad oppretter egen side (palestina.no, 01.03.11)

Al Ahmad sier i følge arabiske Al Jazeera at Israel og USA lenge har utnyttet den politiske splittelsen, og forsømt sine forpliktelser overfor palestinerene. Han trekker spesielt frem Jerusalem-spørsmålet, og sier Israel har intensivert sin demografiske overtagelse av byen.

– Oss eller Hamas. Israel er naturlig nok skeptiske til at Styresmaktene på Vestbredden skal samarbeide med Hamas: - Abbas må velge mellom fred med Israel eller Hamas, skal Israels statsminister Benyamin Netanyahu ha sagt. Israel og USA vektlegger begge at Hamas er en terroristorganisasjon med sivile mål (Tommy Vietor, talsmann for Det hvite hus).

Les: Netanyahu til CNN: Ønsker fred, men har liten tro på palestinsk forsoning (palestina.no, 18.03.11)

Les mer om saken på Maan News og Haaretz

About Olav Ørum

Olav Ørum har studert språk og lingvistikk ved Universitetet i Oslo, med hovedvekt på arabisk og hebraisk. Han har hatt studieopphold i Damaskus, Kairo og Jerusalem, og jobbet for Kirkens Nødhjelps ledsagerprogram i Israel og Palestina. Fra og med høsten 2012 skriver Olav masteroppgave i semittisk språkvitenskap med arabisk og hebraisk ved UiO.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/palestin/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273