Bibi eller Obama. Hvem tar første skritt mot nye forhandlinger med palestinerne?

I ukene frem mot 24. mai blir amerikanernes president Barack Obama nødt til å ta stilling til problematikken rundt de stagnerte palestinsk-israelske fredsforhandlingene. Da gjester nemlig Benyamin Netanyahu en vennlig innstilt amerikansk kongress, der det er ventet at han legger frem et forslag for gjenopptagelse av Israels fredsforhandlinger med Det palestinske selvstyret. Et paradoks er imidlertid at den israelske statsministerens forslag kan komme til å være strategisk svært ødeleggende for Washingtons rolle i forhandlingene. Og omvendt.

Det palestinske selvstyret (PA) regjerer på overtid, og uten den nødvendige tilliten blant befolkningen. Det er også liten tvil om at de har neglisjert palestinske interesser i forhandlingene med Israel de siste årene (les: Palestine Papers). Men selv om Selvstyret og forhandlingene vakler, har deres president Mahmoud Abbas og statsminister Salam Fayyad planer om å be om anerkjennelse av en selvstendig palestinsk stat innenfor “1967-grensene” når FNs generalforsamling møtes i september – dersom ingenting nytt skjer før den tid. Initiativet får stadig nye støttespillere i det internasjonale samfunnet, og den siste uken har blant annet Frankrikes president Nicolas Sarkozy gitt klar beskjed om at han støtter Abbas.

Les også: – Gahr Støres uttalelse er en “fødselsattest” for palestinsk statsdannelse, sier Fayyad etter giverlandsmøte i Brussel

Det hvite hus har annonsert at Barack Obama snart vil legge frem sin strategi for USAs videre engasjement i Midtøsten-regionen. Det samme gjør Benyamin Netanyahu 24. mai, foran en - etter all sansynlighet - velvillig amerikansk kongress. Bildemontasje: Joe Crimmings Photography/World Economic Forum

Det hvite hus har annonsert at Barack Obama snart vil legge frem sin strategi for USAs videre engasjement i Midtøsten-regionen. Det samme gjør Benyamin Netanyahu 24. mai, foran en - etter all sansynlighet - velvillig amerikansk kongress. Bildemontasje: Joe Crimmings Photography/World Economic Forum

Skal man tro amerikanske og israelske medier, er det i begge lands interesse å gjenoppta fredsforhandlingene, og dermed unngå å havne i en situasjon der over 100 land stemmer for Palestina som fullverdig medlem i FN, og USA holder igjen. Flere diplomater New York Times har snakket med, går riktignok så langt som å si at dersom forslaget faktisk legges frem, vil det med stor sannsynlighet også bli vedtatt.

Uenige om vilkårene for forhandling. Washington skal etter sigende være positive til en palestinsk stat innenfor ’67-grensene, med forbehold om territoriell utveksling, og med hver sin del av Jerusalem som hovedstad for begge stater. I retur er USA er ventet å støtte en skrinlegging av spørsmålet om palestinske flyktningers rett til å vende tilbake. USA vektlegger også sikkerhetsgarantier overfor Israel som et viktig kompromiss.

I den israelske leiren har det vært stille rundt vilkårene for nye fredsforhandlinger. Det som imidlertid er klart er at Netanyahu setter Israels behov for sikkerhet foran enhver fredsavtale med palestinerne.

Republikkanere. AIPAC. En annen ting som er sikkert er at han 24. mai taler for den amerikanske kongressen, som etter valg til Representantenes Hus i fjor høst har 192 demokrater og 241 republikanere. Tallene tatt i betraktning, og all tidligere erfaring taler for bred støtte til Israel.

Kongressbygningen, også kjent som Capitol Hill i Washington DC huser de to kamrene Senatet og Representantenes hus. Hit kommer den israelske statsministeren om drøye fire uker. Foto: Rainer Ebert

Kongressbygningen, også kjent som Capitol Hill i Washington DC huser de to kamrene Senatet og Representantenes hus. Hit kommer den israelske statsministeren om drøye fire uker. Foto: Rainer Ebert

Det er forventet at Netanyahu gjennom denne opptredenen vil forsøke å presse Obama og utenriksminister Clinton til å støtte ham på hans egne premisser i nye forhandlinger med palestinerne, eventuelt å handle i tråd med Israels interesser under Generalforsamlingens møte kommende september.

Besøket i Kongressen intreffer samtidig med American Israel Public Affairs Committees (AIPAC) planlagte møte. AIPAC er blant de mektigste pro-israelske interesseorganisasjonene i USA, og ventes å følge utfallet av møtet i Kongressen med argusøyne.

Det sies at den første av de to statslederne som legger frem sitt forslag vil få overtaket i den politiske og diplomatiske drakampen som nå utspiller seg mellom Israel og USA.

Advarer mot ny intifada. Mahmoud Abbas sa tidligere denne uken til fransk presse at et amerikansk nei i Generalforsamlingen vil være svært ulogisk. «I prinsippet ser vi mange tegn til at USA er klare til å anerkjenne en palestinsk stat,» la han til. Han benyttet også anledningen til å advare mot konsekvensene av et eventuelt nederlag i september: «Jeg vet ikke hva neste steg isåfall skulle blitt. Kanskje det ville blitt vanskelig, kanskje farlig. En tredje intifada er ikke noe jeg foretrekker.» avsluttet han.

 

Kilder: Al Jazeera International, Al Jazeera Arabic, New York Times, Haaretz, Al-Ahram Weekly On-line, Wikipedia:

http://english.aljazeera.net/indepth/opinion/2011/04/2011413152522296883.html
http://english.aljazeera.net/indepth/opinion/2011/02/2011224141158174266.html
http://www.aljazeera.net/NR/exeres/94530151-5EA5-4C36-9930-D169ED48E518.html
http://www.nytimes.com/2011/04/21/world/middleeast/21prexy.html?ref=middleeast
http://www.haaretz.com/print-edition/news/netanyahu-and-obama-have-peace-plans-up-their-sleeves-1.357486
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/abbas-u-s-would-be-illogical-to-block-independent-palestinian-state-at-un-1.357447
http://weekly.ahram.org.eg/2011/1044/re5.htm
http://no.wikipedia.org/wiki/Representantenes_hus_%28USA%29

About Olav Ørum

Olav Ørum har studert språk og lingvistikk ved Universitetet i Oslo, med hovedvekt på arabisk og hebraisk. Han har hatt studieopphold i Damaskus, Kairo og Jerusalem, og jobbet for Kirkens Nødhjelps ledsagerprogram i Israel og Palestina. Fra og med høsten 2012 skriver Olav masteroppgave i semittisk språkvitenskap med arabisk og hebraisk ved UiO.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/palestin/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273