Situasjonen har nådd et helt nytt nivå de siste dagene

Situasjonen er på sitt mest anspente på to år, og flere medier spekulerer igjen i en gjentakelse av operasjon «Støpt bly». Bombingen ser ikke ut til å opphøre med det første, hverken på israelsk eller palestinsk side. Og selv om den Hamas-styrte regjeringen hevder de forholder seg til en våpenhvile med Israel, er det de militære kreftene i Gaza som avgjør hvorhvidt den overholdes. Israel sies på sin side å ha avvist Hamas’ siste tilbud om våpenhvile, og fortsetter å sende sine bombefly.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Israelsk stridsvogn ved grensen til Gaza. Foto: Amir Farshad Ebrahimi

Israelsk stridsvogn ved grensen til Gaza. Foto: Amir Farshad Ebrahimi

Så lenge det regner bomber over israelske byer nær Gaza, kommer Israel til å svare med samme mynt – og visa versa. Arabiske Al Jazeera melder at 17 palestinere den siste måneden har mistet livet i israelske bombeangrep. Senest lørdag morgen ble palestinere igjen drept, da israelske bombefly gjennomførte nye angrep på Gaza-stripen. Det meldes om så mye som fire drepte i angrepet, men tallene fra ulike kilder varierer. En av de drepte skal ha vært Ahmad Zeytouni, medlem av fraksjonen Al-Qassam som er Hamas’ militære fløy i Gaza.

 

Militære kilder i Israel mener Hizbollah direkte har en finger med i spillet. Foto: OpenDemocracy

Militære kilder i Israel mener Hizbollah direkte har en finger med i spillet. Foto: OpenDemocracy

Hizbollah innblandet? Angrepet kommer i kjølevannet av et titals raketter avfyrt mot Israel lørdag morgen, og mer enn 60 fredag kveld. Torsdag ble en israelsk skolebuss truffet av en rakett, og en 16 år gammel gutt ble alvorlig skadet. Raketten var av typen Cornet; er en russisk-produsert – meget sofistikert anti-tank rakett – avfyrt fra Gaza for første gang noensinne. Nettstedet DEBKAfile mener situasjonen har nådd et helt nytt nivå de siste dagene – og hevder bombardementet fra Gaza trappes opp på oppfordring fra libanesiske Hizbollah.

Hamas prøver etter sigende å sette en ny dagsorden for konflikten: Inspirert av Hizbollah prøver de å drive Israel ut av sin 500 meter dype sikkerhetssone som strekker seg inn i Gaza. Denne sonen hindrer fritt palestinsk landbruk og ferdsel i et område som utgjør vel 15% av Gazas areal. Etter år 2000, da israelerne trakk seg ut av Sør-Libanon, har libaneserne hatt full kontroll på sin side, helt frem til landegrensen til Israel. Kontrollen over grenseområdet rundt Gaza synes å være strategisk svært viktig for både Israel og Hamas.

Varsomme israelere: Innbyggere i flere av de israelske byene nær Gaza oppfordres til å holde seg innendørs. Foto: Amir Farshad Ebrahimi

Varsomme israelere: Innbyggere i flere av de israelske byene nær Gaza oppfordres til å holde seg innendørs. Foto: Amir Farshad Ebrahimi

Arabiske medier, samt Hamas selv mener det er politiske motiver bak opptrappingen. Hamas-talsmann Sami Abu Zuhri sier at Israel forsøker å svekke partiets ledende posisjon – ved at nye, opposisjonelle krefter i Gaza blir inspirert til å motabeide maktapparatet.

 

Egypt ønsker avklaring. Kilder fra DEBKAfile forteller også at lederen for etterretningstjenesten i Egypts nye regjering, generalmajor Mourad Mowafi har besøkt den syriske hovedstaden Damaskus. Der fikk han tillatelse fra president Bashar Al Assad til å møte de stedlige lederene for Hamas og Islamic Jihad, henholdsvis Khaled Mashal og Abdullah Ramadan Salah. Mowafi skal ha invitert dem begge til Kairo for å diskutere mulighetene for politisk forsoning med styresmaktene på Vestbredden og PLOs desidert største parti Fatah. Vilkårene for en slik forsoning vil være svært avgjørende for palestineres fremtid både i Gaza og på Vestbredden, samt Egypts diplomatiske forbindelser med Israel.

Militær opptrapping

Flere og flere frykter en gjentagelse av Gaza-krigen i '08 / 09, der omlag 1500 plaestinere mistet livet og blant annet byens skoler, moskéer, sykehus og infrastruktur ble jevnet med jorden. Foto: Amir Farshad Ebrahimi

Flere og flere frykter en gjentagelse av Gaza-krigen i '08 / 09, der omlag 1500 plaestinere mistet livet og blant annet byens skoler, moskéer, sykehus og infrastruktur ble jevnet med jorden. Foto: Amir Farshad Ebrahimi

Beredskapen har økt betraktelig de siste dagene: Israelske fly, skip og bakkestyrker er forberedt på å trappe opp angrepene mot fienden dersom de skulle ha behov for det. Det samme er Hamas og de militære frakjsonene i Gaza, som i dag advarer Israel mot å fortsette bombingen. Begge sider fastholder at de ønsker å ivareta sikkerheten til sin respektive sivilbefolkning – men hittil har den militære eskaleringen ikke ført til annet enn at et titals mennesker er drept, og at frykt for fremtiden sprer seg i hele regionen.

 

About Olav Ørum

Olav Ørum har studert språk og lingvistikk ved Universitetet i Oslo, med hovedvekt på arabisk og hebraisk. Han har hatt studieopphold i Damaskus, Kairo og Jerusalem, og jobbet for Kirkens Nødhjelps ledsagerprogram i Israel og Palestina. Fra og med høsten 2012 skriver Olav masteroppgave i semittisk språkvitenskap med arabisk og hebraisk ved UiO.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/palestin/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273