Netanyahu til CNN: Ønsker fred, men har liten tro på palestinsk forsoning

Bibi har liten tro på palestinsk forsoning. Her under et intervju på nyhetskanalen CNN

Bibi har liten tro på forsoning mellom Hamas og Fatah. Her under et intervju i CNN. Klikk på bildet for å se video

«Det palestinske selvstyret er redde for å konfrontere de som ønsker Israels undergang», sier Israels statsminister Benyamin Netanyahu. Han deler det palestinske samfunnet i to grupper: «De som åpenlyst ønsker å tillintetgjøre Israel, og de som ikke ønsker dette – men som unngår å konfrontere de som gjør det.» Han stiller spørsmal ved hvordan styresmaktene på Vestbredden skal kunne slutte fred med partier som Hamas, som tydelig har en fiendtlig innstilling overfor Israel. Netanyahu legger til at han ønsker fred med palestinerne mer enn noe annet. Dette kommer frem i et intervju med CNNs Piers Morgan. I følge det palestinske nyhetsbyrået Maan News er disse uttalelsene fra Netanyahu det første av sitt slag.

Palestinske ledere avventende

Tidligere denne uken annonserte palestinernes president Mahmoud Abbas at han er villig til å dra til Gaza, for første gang på fire år, for å iverksette fredsforhandlinger med Hamas. Tirsdag demonstrerte titusener over hele Vestbredden for å ende den politiske splittelsen, som nettopp har handlet om den økende rivaliseringen mellom partiene Fatah og Hamas.

Diplomatiske kilder forteller Jerusalem Post at de palestinske lederne – i lys av den siste tidens utvikling i de arabiske landene og de såkalte «Palestine Papers» som Al Jazeera lekket ut i februar – tydelig har inntatt en mer tilbaketrukken holdning når det gjelder fredsforhandlinger med Israel.

Det palestinske selvstyret ønsker ikke å fremstå som en fleksibel part eller en som tar forhastede beslutninger. Saker som krever kompromiss med Israel vil kunne resultere i stor missnøye hos det palestinske folket og uro i gatene, hevder kildene. Det samme har også sentralstyremedlem i PLO og tidligere sjefsforhandler for palestinerne Saeb Erekat gitt uttrykk for i sine møter med Midtøsten-kvartetten de siste ukene.

About Olav Ørum

Olav Ørum har studert språk og lingvistikk ved Universitetet i Oslo, med hovedvekt på arabisk og hebraisk. Han har hatt studieopphold i Damaskus, Kairo og Jerusalem, og jobbet for Kirkens Nødhjelps ledsagerprogram i Israel og Palestina. Fra og med høsten 2012 skriver Olav masteroppgave i semittisk språkvitenskap med arabisk og hebraisk ved UiO.

Trackbacks

  1. […] Netanyahu til CNN: Ønsker fred, men har liten tro på palestinsk forsoning Postet i kategori:Nyheter Tagget med:Abu Obeida, Al-Qassam, Ashkelon, Benyamin Netanyahu, Fatah, […]

  2. […] Netanyahu til CNN: Ønsker fred, men har liten tro på palestinsk forsoning (palestina.no, […]

Legg igjen en kommentar

*