Hamas: PA har ikke kontaktet oss angående forsoning

I følge palestinske Maan News har ingen fra Det palestinske selvstyret kontaktet Hamas i forbindelse med palestinernes statsmister Salam Fayyads tale søndag – da han tok til orde for å danne en samlingsregjering med Hamas.

Mange krever nå at de ulike palestinske partiene samarbeider, blant annet så det kan gjennomføres et legitimt valg i september. Foto: mpsinque.splinder.com

Mange krever nå at de ulike palestinske partiene samarbeider, blant annet så det kan gjennomføres et legitimt valg i september. Foto: mpsinque.splinder.com

Jerusalem Post: PA prime minister offers unity deal to Hamas

Hamas-leder Salah al-Bardawil sier til avisen at på tross at mangel på initiativ fra myndighetene på Vestbredden, er Hamas tilbøyelige til å arbeide mot en avtale basert på «fullt partnerskap, nasjonale prinsipper og toleranse for retten til å gjøre motstand».

Han legger til at statsminister Salam Fayyad ikke representerer det palestinske lederskapet, og at han i mangel av legitimitet «ikke er autorisert til å uttale seg om offentlige anliggende».

Fatah-politiker Nabil Sha’ath fortalte Maan News søndag at forhandlinger allerede foregikk, og at mye tyder på at det kan dannes en regjering som inkluderer Hamas innen kort tid. «Vi ønsker nasjonal forsoning», skal han ha sagt.

Valgforberedelsene i stå

I forbindelse med valget, som etter planen skal avholdes innen september 2011, har Hamas sagt at de vil boykotte valget så lenge det ikke foreligger en forsoning. Mahmoud Abbas har nylig uttalt at det ikke vil bli avholdt valg dersom befolkningen i Gaza ikke får stemme.

Les: Abu Mazen forbereder seg til valg, og svarer Hamas: – Ingen stat uten Jerusalem og Gaza.

Ramallah Online: The people want an End to Division in Ramallah

I sin tale la Fayyad til at Hamas, ved en eventuell samlingsregjering, skal få beholde kontrollen i Gaza så lenge de opprettholder våpenhvilen med Israel.

«Splittelsen har foregått for lenge og kan ikke fortsette, og den vil ikke gi seg av seg selv. Vi må agere for å gjøre slutt på splittelsen», sa Fayyad.

About Olav Ørum

Olav Ørum har studert språk og lingvistikk ved Universitetet i Oslo, med hovedvekt på arabisk og hebraisk. Han har hatt studieopphold i Damaskus, Kairo og Jerusalem, og jobbet for Kirkens Nødhjelps ledsagerprogram i Israel og Palestina. Fra og med høsten 2012 skriver Olav masteroppgave i semittisk språkvitenskap med arabisk og hebraisk ved UiO.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/palestin/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273