Kritisk EU-rapport: Øst-Jerusalem som palestinsk hovedstad, og boykott av israelske varer og tjenester

I en rapport satt sammen av diplomater fra EU blir det blant annet tatt til orde for boykott av israelske varer og tjenester fra områder innenfor den såkalte «grønne linjen» – da det også kommer frem at Israel bør anerkjenne Øst-Jerusalem som palestinsk hovedstad, tillate gjenåpningen av palestinske institusjoner- og avstå fra sine vante sikkerhetsrutiner i området. En av grunnene er at Øst-Jerusalem i følge veikartet for fred er underlagt palestinske selvstyremyndigheter. Dette melder den israelske avisen Haaretz i dag, mandag.

Foto: Palestina.no

Foto: Palestina.no

Rapporten, som var ferdigstilt for drøye fire uker siden og sendt til Unionens høyrepresentant for utenriks- og sikkerhetspolitikk (HR) i Brussel underlagt Den europeiske avdeling for agering utad (AAU), ble først ikke offentliggjort på grunn av sitt sensitive innhold. Nå forteller likevel israelske Haaretz at en gruppe EU-representanter, hovedsakelig bestående av konsuler som var på besøk i Jerusalem og Ramallah, har utarbeidet en rapport med en rekke enestående krav rettet mot Israel – som blant annet er rettet mot deres håndtering av bosetterspørsmålet, sikkerhetssituasjonen i palestinsk-kontrollerte områder, brudd på menneskerettigheter, og urettferdig behandling av palestinere i helse- og utdanningssektoren. Rapporten slår fast at disse forholdene er med på å svekke Øst-Jerusalems posisjon som fremtidig palestinsk hovedstad.

At det rapportes om uakseptable forhold i Øst-Jerusalem og De palestinske områdene forøvrig er intet nytt. Det er imidlertid de foreslåtte tiltakene som legger grunnlag for sanksjoner mot Israel som vekker størst oppmerksomhet. Rapporten foreslår for eksempel at fremtredende europeiske diplomater, politikere og næringslivstopper skal frastå fra å benytte seg av israelske selskaper som opererer i Øst-Jerusalem, som transportfirmaer og hoteller. I tillegg er det lagt frem forslag om å boykotte severdigheter i Øst-Jerusalem drevet av organisasjoner som støtter bosetterbevegelsen i Isarel.

Videre foreslår rapporten at europeiske innbyggere må gjøres oppmerksom på varer som eksporteres fra israelske bosettinger på Vestbredden og i Øst-Jerusalem – dette gjennom å merke varer til store europeiske forhandlere med hvor disse kommer fra. EU-borgere vil også bli informert om hvilken finansiell risiko kjøp av eiendom i Øst-Jerusalem innebærer.

Det er også fremmet forslag om at Israel må tillate PLO å gjenåpne sine kontorer i Øst-Jerusalem, som ble stengt under den andre intifadaen. Den palestinske statsministeren Salam Fayyad har lenge ytret ønske om dette, blant annet da han besøkte Oslo i desember i forbindelse med foredraget Rendevouz with Freedom.

Praktiske tiltak

I forbindelse med byggingen av nye bosettinger i Øst-Jerusalem og utvidelsen av eksisterende, foreslår delegasjonen i sin rapport at EU-representanter skal være til stede som observatører under husrivinger og rettslige høringer, » for å sikre europeisk intervensjon når palestinere blir arrestert eller diskriminert av israelske myndigheter for fredelig kulturell, sosial eller politisk aktivitet i Øst-Jerusalem»

Les artikkelen her

About Olav Ørum

Olav Ørum har studert språk og lingvistikk ved Universitetet i Oslo, med hovedvekt på arabisk og hebraisk. Han har hatt studieopphold i Damaskus, Kairo og Jerusalem, og jobbet for Kirkens Nødhjelps ledsagerprogram i Israel og Palestina. Fra og med høsten 2012 skriver Olav masteroppgave i semittisk språkvitenskap med arabisk og hebraisk ved UiO.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/palestin/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273