Fayyad i Oslo: We will never know unless we try

Palestinernes statminister Salam Fayyad holdt onsdag et foredrag på litteraturhuset med tittelen Rendezvous with Freedom, der han snakket om palestinsk statsbygging. Han reiser nå verden rundt for å samle internasjonal støtte. I innledningen snakket statsministeren blant annet om utfordringene knyttet til statsbygging og konkrete tiltak fra Israels side som vil gjøre statsdannelsen mulig. Han snakket også om bistand og statsbudsjett, om hvor viktig det er å ha troen på en fremtidig selvstendig palestinsk stat. «We will never know unless we try», påpekte foredragsholderen.

Palestinernes statsminister Salam Fayyad og seminarleder Kristian Berg Harpviken, direktør for PRIO. Foto: Palestina.no

Palestinernes statsminister Salam Fayyad og seminarleder Kristian Berg Harpviken, direktør for PRIO. Foto: Palestina.no

I regi av PRIO og Utenriksdepartementet holdt den palestinske statsministeren Salam Fayyad sitt foredrag foran en fullsatt sal på Litteraturhuset. Han mener at dersom utviklingen i landet fortsetter i den retningen den gjør i dag, er det klart for statsdannelse innen kort tid. Palestinerne står overfor en rekke utfordringer, og statsministeren fremhevet særlig okkupasjonen og sikkerhetssituasjonen. Han la fram fem krav til Israel som han mener er kritiske for at utviklingen mot en selvstendig palestinsk stat skal fortsette:

1 – All bygging i israelske bosettinger må ta slutt.

2 – Den israelske hæren må avstå fra å gjennomføre millitæraksjoner i urbane palestinske områder.

3 – Palestinske institusjoner i Jerusalem må gjenåpnes.

4 – Israel må tillate økt eksport og import i Gaza, og gjøre det lettere å bevege seg innenfor de palestinske områdene.

5 – Israel må tillate ulike former for aktivitet på område C, der Israel i dag har både millitær og sivil kontroll.

Når det gjelder utviklingen i de palestinske områdene er Fayyad optimist. Han fortalte at arbeidsledigheten på Vestbredden synker, samtidig som palestinerne gradvis blir mindre avhengig av økonomisk bistand. Støtten til statsbudsjettet for 2008 viste 1,8 milliarder dollar, mens tallene for 2011 viser rundt 1,1 milliarder, altså en redusering av budsjettet med omtrent tredjedel.

Statsministeren påpekte at man må ha tro på at en statsdannelse kan gjennomføres og at høye forventninger er helt avgjørende. Han uttrykket til slutt, på vegne av alle palestinere, stor takknemmelighet overfor Norge og deres engasjement for varig fred i området.

Gahr Støre: Krevende

I en kommentar til NRK etter et møte med hovedpersonen sier utenriksminister Jonas Gahr Støre at dannelsen av en selvstendig palestinsk stat er ambisiøst og svært krevende. Norge har foreløpig ikke anerkjent denne staten.

About Olav Ørum

Olav Ørum har studert språk og lingvistikk ved Universitetet i Oslo, med hovedvekt på arabisk og hebraisk. Han har hatt studieopphold i Damaskus, Kairo og Jerusalem, og jobbet for Kirkens Nødhjelps ledsagerprogram i Israel og Palestina. Fra og med høsten 2012 skriver Olav masteroppgave i semittisk språkvitenskap med arabisk og hebraisk ved UiO.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/palestin/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273