Optimisme rundt utvidelsen av byggestansen – fortsatt urolig på bakken

Etter en uke med usikkerhet rundt forlengelsen av byggestansen, potensielle insentiver og garantier fra Obama ved en eventuell forlengelse, og et fornyet fredsinitiativ fra både Washington og EU, melder arabiske Asharq al-Awsat mandag morgen om en mulig to måneders forlengelse av byggestansen. Israel skal riktignok få beholde sitt millitære nærvær i Jordan-dalen, få økt millitær og politisk støtte fra USA og en rekke andre garantier som finnes på en liste fra amerikanerne. Netanyahu hverken bekrefter eller avviser at en slik avtale eksisterer. Dette melder Haaretz

Samtidig fortsetter urolighetene på bakken:

Foto: AP

Moské vandalisert av bosettere. Foto: AP

Moské vandalisert av bosettere

En moské i palestinske Bayt Fajar nær Bethlehem ble mandag satt fyr på og vandalisert av israelske bosettere. Ifølge Haaretz kom bosetterne fra den nærliggende israelske bosettingen Gush Etzion grytidlig på morgenen, og gjorde hærverk i moskeen inntil landsbyboerne fikk jaget dem vekk. Aksjonen skal i følge politiet være en protest mot Israels vestbredden-politikk den siste tiden.

Palestiner skutt ved muren

Det har vært utolig flere steder på Vestbredden denne morgenen. Palestinske Maan News melder at en 55 år gammel palestiner ble skutt av israelske sikkerhetsvakter da en gruppe palestinske arbeidere prøvde å ta seg over på israelsk side av muren. De var alle på vei til Jerusalem, der palestinere trenger spesiell innreisetillatelse for å oppholde seg.

About Olav Ørum

Olav Ørum har studert språk og lingvistikk ved Universitetet i Oslo, med hovedvekt på arabisk og hebraisk. Han har hatt studieopphold i Damaskus, Kairo og Jerusalem, og jobbet for Kirkens Nødhjelps ledsagerprogram i Israel og Palestina. Fra og med høsten 2012 skriver Olav masteroppgave i semittisk språkvitenskap med arabisk og hebraisk ved UiO.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/palestin/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273