Ingen test av israelske ubåter i norsk farvann

NRK melder tirsdag kveld at Utenriksdepartementet har avslått det tyske selskapet Thyssenkrupp sin søknad om å teste to nye angrepsubåter i norsk farvann. Grunnen til dette er at båtene er bygget på oppdrag fra den israelske marinen. Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier til NRK-programmet Brennpunkt at det strenge regelverket på eksport av varer og tjenester på forsvarssiden tilsier at Norge ikke eksporterer til land der det er krig eller fare for krig. Utenriksministeren vil ikke kommentere den enkelte saken på grunn av taushetsplikt, men at man kan tolke det han sier ut fra det generelle regelverket.

I 1999 godkjente norske UD bruk av farvann på sørlandet til testing av israelske ubåter. Disse israelske ubåtene har vært sentrale i håndhevingen av Gaza-blokaden og bruken av norske havner og farvann har derfor vært omstridt. Utenriksminister Støre sier til NRK at det ikke er endringer i forholdet mellom Norge og Israel som ligger til grunn for avslaget, men at regionen er svært militarisert og at faren for konflikt der er stor. Dette legger derfor strengere føringer på eksportavtaler mellom Norge og Israel på våpensiden.

Les også mer på NRK Brennpunkt sine nettsider:

http://www.nrk.no/programmer/tv/brennpunkt/1.7312506


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/palestin/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273