Washington og EU foreslår å forlenge byggeforbudet

Israelske og arabiske kilder, inkludert den arabiske avisen Asharq Al Awsat, forteller torsdag at USAs president Barak Obama og utenriksminister Hillary Clinton har foreslått at Netanyahu forlenger byggeforbudet for israelske bosettere på Vestbredden ytterligere tre måneder. Dette skal ha skjedd under møtet mellom Clinton, Israels statsminister Benyamin Netanyahu og palestinernes president Mahmoud Abbas, som fant sted i Jerusalem. Nyhetsbyrået Reuters melder at også ledere i EU, som skal samles torsdag i Brussel kommer til å be Israel til å forlenge byggestansen.

Foto: Flickr

Foto: Flickr

Videre skriver Asharq Al Awsat at Abbas skal ha godtatt forslaget, mens Netanyahu inntil videre ikke har svart. Den amerikanske utenriksministeren ser på forlengelsen av byggeforbudet som avgjørende for videre samtaler – som palestinerne truer med å skrinlegge dersom bosettere på Vestbredden gjenopptar byggingen når forbudet oppheves 26. september. Han har tidligere sagt at han ikke har noen intensjoner om noen forlengelse.

Til tross for pessimismen sa USAs Midtøsten-utsending George Mitchell onsdag at forhandlingene går fortere enn ventet, og på et mer seriøst plan enn da han meklet i fredsforhandlingene i Nord-Irland på 90-tallet – der hans personlige engasjement sies å ha ledet partene til den såkalte Belfast-fredsavtalen i 1998. Dette melder israelske Haaretz.

About Olav Ørum

Olav Ørum har studert språk og lingvistikk ved Universitetet i Oslo, med hovedvekt på arabisk og hebraisk. Han har hatt studieopphold i Damaskus, Kairo og Jerusalem, og jobbet for Kirkens Nødhjelps ledsagerprogram i Israel og Palestina. Fra og med høsten 2012 skriver Olav masteroppgave i semittisk språkvitenskap med arabisk og hebraisk ved UiO.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/palestin/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273