Andre runde i fredsforhandlingene starter i dag

Det har gått en uke siden palestinernes president Mahmoud Abbas og Israels statsminister Benyamin Netanyahu møttes til direkte fredsforhandlinger i Washington. I dag skal partene  møtes igjen i Sharm El Sheik i Egypt sammen med USAs utenriksminister Hillary Clinton. Etter forhandlingene reiser samtlige videre til et planlagt møte i Jerusalem på onsdag.

Regionale medier melder at Clinton ser på en forlengelse av byggeforbudet for israelske bosettere på Vestbredden som en nødvendighet for videre forhandlinger. Avtalen utløper i slutten av denne måneden. Hun sier imidlertid at det også ligger et ansvar hos palestinerne for å få gjennomført en slik forlengelse: «Det er forpliktelser på begge sider for å sikre at disse forhandlingene fortsetter»

Også FNs generalsekretær Ban Ki-moon har uttalt seg om byggeforbudet på Vestbredden. På en pressekonferanse i FNs hovedkvarter i New York mandag sa generalsekretæren: «Jeg har kommet med denne oppfordringen ved flere anledninger, og jeg gjør det igjen i dag. Byggeforbudet bør forlenges slik at det ikke er noen hindringer for at partene kan fortsette forhandlingene i gjensidig respekt og i et godt politisk klima» Dette melder Aftenposten.

"Det er ingen utsikter for å lykkes i fravær av direkte forhandlinger", sier Clinton på vei til Sharm El-Sheikh. Foto: Flickr

"Det er ingen utsikter for å lykkes i fravær av direkte forhandlinger", sier Clinton på vei til Sharm El-Sheikh. Foto: Flickr

About Olav Ørum

Olav Ørum har studert språk og lingvistikk ved Universitetet i Oslo, med hovedvekt på arabisk og hebraisk. Han har hatt studieopphold i Damaskus, Kairo og Jerusalem, og jobbet for Kirkens Nødhjelps ledsagerprogram i Israel og Palestina. Fra og med høsten 2012 skriver Olav masteroppgave i semittisk språkvitenskap med arabisk og hebraisk ved UiO.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/palestin/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273