Abbas står på kravet om forlenget byggestans

I et intervju med det arabiske nettstedet Al-Ayyam i dag sier palestinernes president Mahmoud Abbas at han ikke vil fortsette fredsforhandlingene dersom Israel ikke forlenger byggestansen i israelske bosettinger på Vestbredden.

Han legger til at han har informert både president Barak Obama, utenriksminsiter Hillary Clinton og Israels statsminister Benyamin Netanyahu om dette, og at videre forhandlinger hovedsakelig skal dreie seg om Israels sikkerhet og grensene til De palsetinske områdene: «…da dette vil kunne løse uenighetene rundt Jerusalem-spørsmålet og vannet som bosetterne bruker på Vestbredden». Situasjonen til de palestinske flyktningene som i dag ikke har mulighet til å returnere hjem skal også diskuteres i møtet som finner sted i Sharm El-Sheikh om en ukes tid.

Israelske politikere har imidlertid ingen planer om byggetsans. Palestinske Maan News har sitert forsvarsminister Ehud Barak som sier at det er små sjanser for forlengelse av byggetsansen etter at den opphører i slutten av september. I tillegg melder flere arabiske medier, Al Jazeera inkludert, at utenriksminister Avigdor Lieberman ikke har noen tro på fredsforhandlingene. «Fred er ikke innen rekkevidde, og ingenting vil hjelpe – hverken historiske kompromisser eller smertefulle konsesjoner» sier den kontroversielle politikeren.

Status quo: Forlengelse av byggetsansen i israelske bosettinger er kravet for videre forhandlinger. Foto: Flickr

Status quo: Forlengelse av byggetsansen i israelske bosettinger er fortsatt kravet for videre forhandlinger. Foto: Flickr

 

About Olav Ørum

Olav Ørum har studert språk og lingvistikk ved Universitetet i Oslo, med hovedvekt på arabisk og hebraisk. Han har hatt studieopphold i Damaskus, Kairo og Jerusalem, og jobbet for Kirkens Nødhjelps ledsagerprogram i Israel og Palestina. Fra og med høsten 2012 skriver Olav masteroppgave i semittisk språkvitenskap med arabisk og hebraisk ved UiO.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/palestin/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273